Ambasadori: Ekonomija prioritet

Ambasadori zapadnih zemalja i Rusije kao i strani analitičari kažu da će za novu vladu Srbije biti najvažnije da sprovede ekonomske reforme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

16:44

Default images

"Ekonomske reforme su najvažnije za svaku novu vladu. Mislim da je to, takođe, glavni razlog zbog kojeg su prevremeni izbori bili raspisani", rekao je nemački ambasador Hajnc Vilhelm koji je sa drugim ambasadorima, predstavnicima diplomatskog kora i javim ličnostima Srbije prisustvovao objavljivanju preliminarnih rezultat CESID-a tokom izborne noći u Tanjugu.

Vilhelm je izrazio nadu da će buduća vlada usvojiti sve ekonomske zakone što pre, tako da srpska privreda može da napreduje.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da sudeći prema rezultatima izbora, birači očekuju od nove vlade ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mesta.

"Ovo su bili veoma zanimljivi izbori i uveren sam da su (Aleksandar) Vučić i Srpska napredna stranka izuzetno zadovoljni. Sada će biti zanimljivo videti formiranje nove vlade i način na koji će biti sastavljena", rekao je Kirbi Tanjugu.

Na pitanje šta očekuje od buduće vlade, Kirbi je odgovorio da je Vučić svestan da treba sprovesti teške ekonomske promene i da je to, sudeći prema rezultatima glasanja, jedna od stvari koje mnogi birači u Srbiji očekuju.

Ambasador je izrazio uverenje da će nova vlada nastaviti da vodi Srbiju ka EU i napomenuo da su na tom putu nužne reforme, uključujući uspostavljanje funkcionalne ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

"Nadam se da će nastaviti i sa ostalim stvarima koje su radili, poput širenja mirovnih operacija i pružanja srpskoj vojsci (na koju su Srbi ponosni) temelja za međunarodnu saradnju", dodao je on.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da očekuje da nova srpska vlada realizuje ono što je potrebno Srbiji, u prvom redu misleći na ekonomski razvoj.

"Srbija je veoma bliska Rusiji. Na putu smo na kojem nam je potreban ekonomski razvoj i to brzo, borba protiv korupcije, napredak, poboljšanje standarda običnih ljudi, ali i dobri odnosi Srbije i Rusije", rekao je Čepurin za Tanjug.

On je izrazio nadu da će na vlast doći snage i partije prijateljski raspoložene prema Rusiji.

"Ono što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju. Nadamo se da će vlada delovati u interesu Srbije, a Rusija će nastojati da pomogne tamo gde za to postoji interes obe strane i da se očuva prijateljstvo", zaključio je Čepurin.

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco izrazio je nadu da će buduća vlada Srbije odlučno nastaviti da radi na sprovođenju reformi i napretku na putu ka EU.

"Mislim da su podaci jasni: oni jasno govore o budućoj vladi i jasno kažu da, kakva god bila buduća vlada, imaće podršku parlamenta da nastavi s još više uverenja i odlučnosti da radi na dva prioriteta za Srbiju: reformama ekonomije i evropskom putu", rekao je Manco Tanjugu.

On je naglasio da se iskreno nada da buduća vlada "neće protraćiti dosad postignute rezultate" i da će nastaviti da radi na onome na čemu je radila i dosad.

Ambasador Manco je dodao da očekuje da se ispuni ono o čemu su govorili lideri skoro svih stranaka u predizbornoj kampanji - a to je jačanje privrede i nastavak puta ka EU.

Ambasador Slovenije u Beogradu Franc But ocenio je da rezultati izbora u Srbiji pokazuju da su građani dali veliku podršku dosadašnjoj politici Vlade Srbije u sprovođenju reformi.

But je, u izjavi Tanjugu, primetio da su Srpska napredna stranka, koja je na ovim izborima odnela ubedljivu pobedu, i Socijalistička partija Srbije zajedno ostvarile mnogo bolje rezultate nego pre dve godine.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da ljudi imaju poverenja ali i velika očekivanja - odnosno da očekuju rezultate koji će Srbiju povesti ka ekonomskom oporavku i društvenom razvoju.

"Još ne znamo kakva će biti vladajuća koalicija, ali se zna ko će voditi vladu", rekao je But i dodao da je "možda šteta što će opozicija biti jako skromna".

On je ocenio da je ovo prilika za buduću vladu da sprovede reforme koje građani očekuju i koje su važne i za investitore, uključujući one iz Slovenije, prijateljske zemlje Srbiji.

"Siguran sam da će, ako Vlada ozbiljno krene u reforme, biti i novih investicija iz Slovenije", napomenuo je on i dodao da u ovom trenutku postoje "tri-četiri ozbiljna investitora koji će skoro 100 odsto da investiraju ovde".

Direktor Fondacije Konrad Adenauer Henri Bone ocenio je da će novu vladu formirati dominantna stranka i možda par manjih partija, a da će takva vlada imati priliku da nešto promeni i sprovede reforme.

"Treba partije držati za reč, a oni su nam obećali reforme. Građani već znaju šta mora da se uradi, još ostaje da se to sprovede", rekao je Bone Tanjugu.

On je ukazao da nova vlada ima priliku da nešto promeni i podvukao da je njegova želja da motiviše vlasti da pokrenu reforme.

"Realno gledano to se neće desiti brzo. Treba imati na umu da ovakvih prilika ranije nije bilo i nova vlada treba da je iskoristi", rekao je Bone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: