Nova vlada do 1. maja, ko ulazi?

Lider SNS Aleksandar Vučić je nakon ubedljive pobede na vanrednim izborima rekao da će nova vlada biti formirana do 1. maja, kao i da će razgovarati sa svima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

08:55

Default images

Izbor nije veliki, jer naprednjaci imaju apsolutnu većinu, a osim njih cenzus su prešli još samo SPS, DS, NDS Borisa Tadića i tri manjinske liste.

Kao prvi partner viđen je SPS. Lider SPS Ivica Dačić rekao je sinoć da će "nova većina imati 200 i 210 poslanika", a bio je i u sedištu SNS gde je razgovarao sa Vučićem, ipak, kako je rekao, "ne o novoj vladi".

"Došao sam da Aleksandru Vučiću čestitam ostvaren istorijski rezultat, a i moja koalicija postigla je istorijski rezultat. SNS i SPS su stranke iz postojeće vlade i rade dok se ne formira nova", rekao je Dačić kada je izašao iz sedišta naprednjaka. Što se demokrata tiče, njihova kampanja je delom bila bazirana na poruci da su jedini koji sigurno neće praviti postizbornu koaliciju sa naprednjacima, a lider DS Dragan Đilas poručio je po objavljivanju rezultata da "sada počinje borba za demokratiju".

"Srbiji želim da SNS ispuni obećanja data u kampanji, ali naše uverenje je da, nažalost, Srbija sa ovakvom većinom neće biti ni blizu onoga što je obećavano. To će pokazati vreme pred nama", rekao je Đilas.

U javnosti se od osnivanja NDS Borisa Tadića spekulisalo da je ona formirana uz svojevrstan dogovor Tadića i Vučića o novoj vladi, ali je bivši predsednik Srbije to po ko zna koji put demantovao u izbornom štabu stranke.

"Nemam nikakav dogovor sa SNS, ako nas pozovu, pričaćemo", rekao je Tadić.

Ni sa manjinskim listama nije sve tako jednostavno, jer je pitanje hoće li SDA Sulejmana Ugljanina ući u novu vladu nakon oštrog sukoba sa Rasimom Ljajićem tokom kampanje.

Nakon žestokih Ugljaninovih optužbi, Ljajić je rekao da sa njim "ne bi ni u istu sobu, a ne u vladu".

"Ja ne ucenjujem bilo koga. Nemam nikakav problem da ne sedim u toj vladi. Uglavnom, u istoj prostoriji sa tim čovekom ja više sedeti neću. On može da sedi bez ikakvog problema, ali tu mene neće biti", rekao je Ljajić.

Što se naprednjaka tiče, oni su sinoć bili prilično škrti na rečima kada se pričalo o potencijalnoj novoj vladi, ali su oni tokom kampanje poručivali da žele da nastave sa radom uz najširi mogući konsenzus.

Vučić je naveo i da zbog izbornih rezultata SNS "nikoga neće nipodaštavati, a kamoli pokušavati da ponižava".

"Želimo da čujemo njihove ideje. za vrstu dijaloga spremni sa svim relevatnnim pol. partijama, ali je za nas najvažnije partnerstvo sa građanima Srbije", rekao je Vučić.

Pogledajte govore Vučića, Dačića, Đilasa, Tadića, Koštunice, Jovanovića, Dinkića.

Zvanični rezultati parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije do 20. marta, od kada počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva republičkog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: