Šulc:Referendum iskomplikovao krizu

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, saopštio je danas da je referendum na Krimu nelegalan i poručio da EP podržava integritet ukrajinske teritorije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.03.2014.

21:39

Default images

"Žao mi je što je ovaj nezakonit referendum iskomplikovao buduće napore da se izađe iz krize. Rezultat referenduma nije validan ni po ukrajinskim ni po međunarodnim zakonima", rekao je Šulc, prema saopštenju iz Brisela.

"Evropski parlament u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Ujedinjena Ukrajina mora slobodno da odlučuje o svojoj sudbini", dodaje se u saopštenju.

"Želeo bih da ponovim da osuđujem upad ruske vojske na Krim. To je bilo kršenje međunarodnog prava i kršenje suvereniteta Ukrajine", ocenio je Šulc.

"Argument da su vojne akcije potrebne kako bi se zaštitile etničke manjine, često su upotrebljavane u prošlosti, uz katastrofalne posledice", zaključio je Šulc.

Šulc je, u diskusiji o referendumu na Krimu, kritikovao i pojedine države EU što su još uzdržane umesto da kao reakciju usvoje oštre sankcije protiv Rusije.

Šulc je glavni kandidat evropskih socijaldemokrata na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: