Pilot izvršio samoubistvo?

Dok policija ispituje kuće pilota malezijskog aviona koji je nestao, pojavljuje se i sumnja da je jedan od njih izvršio samoubistvo tako što je srušio avion.

Izvor: Beta, AP

Nedelja, 16.03.2014.

12:31

Default images

Logičnije je da je pilot, pre nego otmičar, isključio komunikacione sisteme, rekao je Član odbora Udruženja australijskih i međunarodnih pilota Majk Glin.

Malezijiski ministar saobraćaja Hišamudin Husein izjavio je da je komunikacioni sistem u avionu isključen pre poslednjeg radio kontakta između aviona i kontrole leta.

"Poslednje što ja, kao pilot, želim jeste da sumnja padne na posadu, ali to se već dogodilo dva puta" u istoriji avijacije, dodao je Glin.

On smatra dapolicija koja istražuje pilota i kopilota nestalog aviona mora uzeti u obzir mogućnost da je jedan od njih izvršio samoubistvo tako što je namerno srušio letelicu.

Iako su se takvi incidenti događali u prošlosti, to je i dalje tabu tema u istrazi i istražitelji i zvaničnici nisu skloni da poveruju u teoriju da je jedan od pilota namerno srušio avion da bi izvršio smaoubistvo, iako ima dokaza koji govore u prilog tome, navodi AP.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine i koje obuhvata deset prethodnih godina, pokazuje da je od 2.758 avionskih nesreća u SAD, osam bilo izazvano samoubistvima pilota.

Kako navodi američka uprava federalne avijacije, ovaj vid transporta ipak i dalje ostaje najbezbedniji.

Kako je malezijska vlada saopštila, u kući pilota Zaharija Ahmada Šaha (59) pronađen je simulator leta koji se detaljno istražuje.

Policija takođe ispituje i sve inženjere leta koji su mogli biti u kontaktu sa avionom pre poletanja.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.

Malezija traži pomoć u potrazi

Malezija je apelovala na izaslanike oko 20 zemalja da joj pomognu u potrazi za nestailim putničkim avionom u dva koridora na prostoru od Kaspijskog mora do južnog Indijskog okeana, rekle su danas diplomate.

Malezijski zvaničnici su obavestili izaslanike oko 20 zemalja o toku istrage nakon obustavljanja potrage u Južnom kineskom moru.

"Sastanak je sazvan da bismo bili obavešteni o tome šta se tačno dešava i kakva vrsta pomoći im je potrebna", kazao je visoki indijski komesar u Maleziji T.S. Tirumurti, preneo je Rojters.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.

Malezijski istražitelji još čekaju da im neke zemlje pošalju podatke o putnicima koji su bili u avionu nakon što je istraga krenula u pravcu namerne sabotaže, izjavio je danas šef malezijske policije Halid Abu Bakar, preneo je Rojters.

"Još nekoliko zemalja nije odgovorilo na naše zahteve", rekao je on.

Policija, takođe, ispituje zaposlene na aerodromu u Kuala Lumpuru i intenzivirala je istragu o pilotu i kopilotu nestalog aviona. U okviru toga se analizira simulator leta koji je juče zaplenjen u kući pilota.

Malezijiski ministar saobraćaja Hišamudin Husein izjavio je da je komunikacioni sistem u avionu isključen pre poslednjeg radio kontakta između aviona i kontrole leta, kao i da pilot i kopilot nisu tražili da budu zajedno na letu MH370.

On je rekao da je u potragu za nestalim avionom sada uključeno 25 zemalja i tražio je od više njih, uključujući SAD, Kinu i Francusku, da dostave dodatne satelitske podatke.

Šef malezijske agencije za civilnu avijaciju Datuk Ažarudin Abdul Rahman izjavio je da je moguće da je avion slao neke satelitske signale i sa zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: