"Proglašavam pobedu Andrićgrada"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da će definitivno na Vidovdan 28. juna, u Andrićgradu kraj Višegrada, biti obeležena godišnjica početka Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

19:07

Default images

Ideja Andrićgrada je pobedila, bez obzira na sva osporavanja i, kako je rekao, nasrtaje iz prošlosti, jer danas kameni grad na Drini omogućava da Višegrad bude prepoznatljiva tačka na karti, ne samo ovog dela Evrope, već i celog sveta, rekao je Dodik.

"Činjenica da je juče ovde bio ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski govori o značaju onoga šta je ovde urađeno. Definitivno, 28. juna, na Vidovdan, u Andrićgradu, kao remek delu Emira Kusturice, biće obeležena godišnjica početka Prvog svetskog rata, ali i ozvaničeno okonačanje realizacije ovog grandioznog projekta - Andrićgrad", rekao Dodik novinarima nakon javnog skupa pod nazivom "Za bolji Višegrad".

Dodik je naglasio da je danas došao u Višegrad da proglasi pobedu Andrićgrada.

Prema njegovim rečima, grad od kamena posvećen je nobelovcu Ivi Andriću i kao takav jedinstven je na svetu.

"Niko bolje nije opisao karakter, psihologiju i istoriju kroz vekove od samog Andrića, i zato je ovaj grad posvećen njemu i njegovom delu, ali je i spomenik istoriji srpskog naroda", istakao je Dodik.

Predsednik Srpske i lider SNSD-a je najavio da će Višegrad biti univerzitetski grad, jer se, kako je rekoa, ozbiljno pristupa ideji stvaranja panslovenskog univerziteta za lepe umetnosti, iza čega stoji Ruska Federacija.

Odlučan je, kaže, da sa Kusturicom sprovede projekad Andrićgrada do kraja.

“"U tome imam veliku podršku vlada i Republike Srpske, i Srbije i Ruske Federacije", istakao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: