"O vojsci Kosova razgovarati u SB"

Šansa da se pregovara o modalitetima vojske Kosova je u Briselu, ali ne kod Eštonove već u sedištu NATO, smatra Dušan Janjić, direktor foruma za etničke odnose.

Izvor: RTS

Subota, 15.03.2014.

10:41

Default images

Janjić kaže da je pametnija odluka da se ide na Savet bezbednosti UN.

Iako se vojska Kosova pominje u ustavnim dokumentima Kosova još od 2006. godine, to je vojska u uslovnom smislu, smatra Dušan Janjić.

"Radi se o jednoj formaciji koja je imala nekoliko faza. Prvo je bila OVK, pa je u razoružavanju i uvođenju novih ljudi postala zaštitini korpus, posle bezbednosne snage", rekao je za RTS Janjić.

Smatra da iako je razvijana po standardima NATO-a ima samo jednu komponentu vojske, a to je grupa za odbranu. Prema njegovom mišljenju, to je za sada oružana formacija koja može da preraste u vojsku.

Ustavni rok za formiranje vojske i vođenje briselskog dijaloga koji vodi u pravcu izmena ustava Srbije i Kosova, pokrenuo je pitanje vojske Kosova, smatra Janjić. Dodaje da je to pitanje objektivno vezano za priznanje.

"Vojska se ne može razviti u punom značenju, dok Kosovo ne bi postalo nezavisna, suverena i priznata država, i to Beograd koristi da utiče na taj proces", smatra Janjić.

Dodao je da je šansa da se utiče na proces je u Briselu, ali u sedištu NATO-a, ne kod Ketrin Ešton ili kod njenog naslednika.

"Objektivno to je sada procena i koliko sam ja video Beograd je procenio da je bolje da ide na Svet bezbednosti i ja mislim da je to pametnija odluka jer se držimo rezolucije 1244, a objektivno to ne može biti predmet razgovora u EU jer Evropska komisija se ne bavi tim segmentom bezbednosti", rekao je Janjić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština na severu Kosova, Janjić smatra da će se razgovori na tu temu u Briselu odvijati na tehničkom nivou sve do formiranja nove vlade.

Tema će, kaže, biti i novi sporovi nastali oko statuta opština sa severa, i pitanja telekomunikacija, saobraćaja i sudstva.

"Mislim da će aprila to biti tema, ali ozbiljnih pregovora neće biti dok ne dobijemo novu vladu koja će odlučiti da li će nastaviti ovim putem ili ide nekim drugim", zaključuje Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: