Linta pozdravlja stav srpskog tima

Koalicija udruženja izbeglica pozdravila stav Saše Obradovića, šefa pravnog tima, u sporu sa Hrvatskom po međusobnim tužbama za genocid.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.03.2014.

17:18

Default images

Glavni dokaz genocidne namere da se unište Srbi, prema Obradoviću, su transkripti sa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana sa hrvatskim vojnim vrhom, kada je i napravljen plan za operaciju „Oluja“, a posebno njegova izjava da Srbima treba zadati takav udarac da praktično nestanu.

U operaciji hrvatske vojske "Oluja" poginulo je gotovo dve hljade ljudi, a više od 200 hiljada je proterano iz Hrvatske.

U saopštenju te koalicije, koje je potpisao predsednik Miodrag Linta, pozdravljena je i činjenica da je srpski pravni tim u Medjunarodnom sudu pravde u Hagu, izložio niz drugih dokaza, koji potvrdjuju da operacija „Oluja“ ispunjava sve elemente krivičnog dela genocida.

Posebno se ističu i primeri granatiranje gradova u Krajini, prisilno raseljavanje srpskih civila, masovno ubijanje Srba koji su odlučili da ostanu na područjima koje su štitile snage UN, napadima na kolone izbeglica, masovne pljačke i paljevine srpske pokretne i nepokretne imovine i na kraju uvodjenje niz mera, čiji cilj je bio da se spreči povratak krajiških Srba svojim kućama.

Koalicija udruženja izbeglica smatra da bi srpski pravni tim u drugoj rundi usmene rasprave pred Sudom u Hagom trebalo da iznese dokaze koji pokazuju da su i operacije hrvatske vojske „Otkos 10“ i „Orkan 91“, krajem 1991. godine, kao i Bljesak 1995. u zapadnoj Slavoniji, imale takodje za cilj da unište Srbe na tom području.

Isti cilj su imale i druge hrvatske vojne operacije na području Krajine pre operacije „Oluja“: Miljevački plato 1992. godine, Maslenica i Medački džep 1993. godine, podseća u saopštenju.

"Smatramo da naš pravni tim treba da govori i o masovnim likvidacijama Srba po gradovima: u Sisku, Osijeku, Gospiću, ubistva zagrebačkih Srba u Pakračkoj poljani, kao i Masovna miniranja preko 10.000 srpskih kuća u zapadnoj Slavoniji i po hrvatskim gradovima. Reč je o još jednom od dokaza da je cilj režima Franje Tudjmana bio da se srpski narod uništi na području čitave Hrvatske", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: