Levčenko: Referendum je presedan

Najavljeni referendum na Krimu opasan je presedan za međunarodni poredak i mogao bi da otvori vrata daljim ekspanzionističkim težnjama Rusije, kaže Levčenko.

Izvor: B92

Subota, 15.03.2014.

15:36

Default images

"Krim je opasan presedan u međunarodnom poretku i stoga nam je važna podrška međunarodne zajednice", naveo je ukrajinski smbasador u Zagrebu i Sarajevu na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

On je ocenio da se tzv. "referendumom otvara Pandorina kutija u smislu da mira i bezbednosti neće biti nigde "tu u Evropi i ako se sada ne čuje snažan i ujedinjen evropski glas i glas celog sveta onda sledeći koraci mogu biti nepredvidivi za čitav međunarodno-pravni poredak".

"U Dumi je već pripremljen nacrt opasnog zakona da se svaka teritorijalna jedinica bilo koje zemlje gde žive ljudi koji govore ruski može odvojiti od države i biti primljena u sastav Ruske Federacije, po rezultatima referenduma. Ovaj zakon bi dopuštao uključivanje novih teritorija" u sastav Ruske Federacije, tvrdi Levčenko na konferenciji za novinare na kojoj je izneo stav Ukrajine o aktuelnoj situaciji na Krimu.

On je objasnio da bi na sličnu ideju o pripajanju Rusiji mogli doći i rusofoni delovi Moldove, Belorusije, Latvije, Estonije, Kazahstana, što znači da "takoreći svako selo ili opština može da uđe u novostvorenu državu".

Ukrajina smatra da "referendum" o Krimu ne može biti legitiman, a njegovi će rezultati "biti ništavni", navedeno je u izjavi za javnost koja je podeljena novinarima. Raspisivanje "referenduma" protivreči Ustavu Ukrajine kao i Ustavu Krima. Zato je raspisivanje i održavanje "krimskog referenduma" grubo kršenje ustava i nacionalnog zakonodavstva Ukrajine, a rezultati glasanja neće imati nikakve pravne snage, dodaje se u izjavi.

Upitan kako objašnjava činjenicu da Moskva govori da su predsednika Viktora Janukoviča i stari režim smenili fašisti i neonacisti, Levčenko je kazao da Moskvi "treba nekakvo pokriće za ono što se događa". Tako se misija Moskve pretvara u to da ona "mora da oslobodi ukrajinski narod od fašista i neonacista", naveo je ukrajinski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: