SB UN sutra o rezoluciji o Krimu

Savet bezbednosti UN održaće sutra vanrednu sednicu na kojoj treba da se glasa o rezoluciji zapadnih zemalja koja osuđuje održavanje referenduma na Krimu.

Izvor: Beta, AFP

Petak, 14.03.2014.

22:50

Default images

Sednicu je sazvao SAD i diplomate očekuju da će Rusija, stalna članica SB, uložiti veto na tekst dokumenta.

Jedan zapadni diplomata je rekao da je neizvesniji stav Kine koja često stane na stranu Rusije u Savetu bezbednosti, posebno prilikom glasanja o Siriji, jer je Kinezima neprijatno.

Taj diplomata je rekao da su dva principa kineske diplomatije koje je kineski ambasador stalno ponavljao tokom šest sednica Saveta bezbednosti o ukrajinskoj krizi - nemešanje u unutrašnje stvari i poštovanje teritorijalnog integriteta - biti dovedeni u pitanje nedeljnim referendumom na Krimu.

Na referndumu će stanovnici Krima odlučivati o tome da li žele da se odvoje od Ukrajine i pripoje Rusiji.

"Jedini cilj ove rezolucije je da se postigne da Kina bude uzdržana i da se na taj način istakne sve veća izolacija Rusije", rekao je drugi diplomata.

Predlog rezolucije napisan je vrlo odmereno tako da bi Peking mogao da ga prihvati. U njoj se ne navodi eksplicitno Rusija niti se traži
povlačenje ruskih vojnih pojačanja sa Krima, takođe se ne govori o sankcijama.

U predloženoj rezoluciji se navodi da referendum ne može da ima nikakvu važnost i da ne može da predstavlja osnovu za bilo kakvu izmenu statuta Krima.

Traži se od svih zemalja da ne priznaju rezultate referenduma i da ne preduzmu nikakvu akciju koja bi mogla biti protumačena kao priznavanje promene statuta te ukrajinske oblasti. To je formula koja indirektno traži od Rusije da ne pripoji Krim.

U predloženom tekstu se takođe ponavlja privrženost Saveta bezbedosti suverentitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu
Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Traži se od Moskve i Kijeva da otpočnu direktan politički dijalog i da pokažu uzdržanost. Pozdravlja se izražena volja novih vlasti u Kijevu da poštuju prava svih Ukrajinaca, uključujući pripadnike manjina. To je još jedan ustupak Moskvi koja osuđuje vlasti u Kijevu da diskriminiše stanovništvo koje govori ruski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: