Referendum u skladu sa Poveljom UN

Vladimir Putin rekao generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu da se referendum na Krimu o budućnosti ukrajinskog poluostrva održava u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvor: Beta

Petak, 14.03.2014.

17:58

Default images

"Vladimir Putin je istakao da je odluka o održavanju referenduma potpuno u skladu sa normama međunarodnog prava i Povelje UN", saopštio je Kremlj, a prenosi AFP.

Na Krimu će u nedelju biti održan referendum na kojem će stanovnici birati između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine, u krajnje napetoj atmosferi pošto Zapad referendum smatra nezakonitim i preti sankcijama Moskvi, za koju je glasanje potpuno legitimno.

Ban Ki Mun je danas u Njujorku rekao novinarima da je razgovarao telefonom s Putinom i da smatra da je još moguće naći diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu.

On je ipak upozorio na "veliki rizik od opasne spirale" i pozvao sve one koji su uključeni da izbegnu provokacije i nagle odluke.

"Jutros sam pozvao telefonom Vladimira Putina i razgovarali smo o potrebi da se radi za nalaženje trajnog i pravednog političkog rešenja. Dogovorili smo se da ostanemo u bliskom kontaktu", rekao je Ban Ki Mun.

"Put je još otvoren za nalaženje mirnog rešenje za ovu krizu", ocenio je generalni sekretar UN i dodao da treba da se koncentriše na direktan dijalog Moskve i Kijeva da bi se pripremilo diplomatsko rešenje.

On je podsetio da treba poštujovati principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, sadržane u Povelji UN.

Na pitanje o referendumu na Krimu, on je rekao da ne treba donositi ishitrene odluke koje bi mogle da utiču na suverenitet i teritorijalni integritet, i na nezavisnost Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: