OEBS: Čudom izbegnuto krvoproliće

OEBS je pohvalio ukrajinske snage na Krimu zbog uzdržanosti čime su pomogle da se spreči krvoproliće na tom poluostrvu, a "to je ravno čudu".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

18:14

Default images

"Za mene, skoro je ravno čudu da krv nije potekla" na Krimu, rekao je Švajcarac Tim Guldiman, specijalni izaslanik predsedavajuć zemlje OEBS u Ukrajini.

Tokom konferencije za štampu u Beču, sedištu OEBS, Guldiman je taj rezultat objasnio "veoma odmerenim stavom vlasti u Kijevu", uprkos "provokacijama neidentifikovanih vojnika" koji kontrolišu Krim.

Jedan ruski poslanik je u četvrtak priznao u pola reči da su ruske snage na Krimu.

"Policijske strukture definisane Ustavom su sprečene da rade svoj posao, a većina zgrada je zauzeta", rekao je zvaničnik OEBS.

Krimski parlament je u utorak doneo deklaraciju o nezavisnosti koja vodi povezivanju s Rusijom, a referendum o tome je zakazan za nedelju.

OEBS je prošle nedelje poslao na Krim pedeset civilnih i vojnih posmatrača, ali su tri puta silom sprečeni da tamo uđu.

Tim Guldiman namerava da sledeće nedelje ponovo ode u Kijev, kao i na istok Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: