Kako je avion mogao da nestane?

Potraga za nestalim malezijskim avionom i dalje traje, a u nedostatku bilo kakvog nagoveštaja o sudbini letelice, list Figaro izneo je više mogućih scenarija.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

17:15

Default images

Pošto istražitelji ni pet dana posle misterioznog nestanka "boinga 777" sa 239 putnika i članova posade nisu otkrili nikakav trag, pariski dnevnik je, posle razgovora s više pilota, naveo kao moguća objašnjenja samoubistvo glavnog pilota, obaranje aviona raketom, raspad letelice u vazduhu, požar...

Činjenice su sledeće - avion je nestao s radarskih ekrana, a da se nije oglasila sirena za uzbunu; nije bilo automatske poruke koja se pojavljuje u slučaju eventualnog kvara; nestanak se odigrao u zoni gustog pomorskog saobraćaja, a niko ništa nije ni čuo ni video; nije se aktivirao predajnik za utvrđivanje lokacije, nema ni traga "crnoj kutiji", čiji je domet emitovanja signala dva do tri kilometra, a dubina mora u području gde je avion nestao iznosi najviše 100 metara.

"Figaro" kao jedno od mogućih objašnjenja navodi pukotinu ili koroziju na trupu letelice, koja je mogla da rezultira naglom promenom pritiska i raspadom aviona. Tako nešto se desilo 2002. godine, kada je kineski avion na sličan način iznenada nestao sa radarskih ekrana pošto se trup aviona, zbog pukotine i zamora materijala, raspao tokom leta iznad Tajvana.

Jedna od čudnijih teza jeste samoubistvo pilota. U istoriji civilne avijacije bilo je nekoliko takvih slučajeva, među kojima onaj egipatskog aviona sa 217 ljudi koji je 1999. godine pao u Atlantski okean i letelice aviokompanije "Silker", koja se 1997. godine srušila u Indoneziji, kada su poginule 104 osobe.

Prilično verodostojno zvuči hipoteza da je letelica pogođena projektilom. To je bio uzrok nesreća korejskog aviona koga je 1983. godine oborio sovjetski vojni avion i letelice privatne italijanske kompanije "Itavia", koja je pala u Tirensko more pošto ju je okrznula raketa.

Eksperti kao prilično verovatnu smatraju i tezu o požaru, koji se, kako kažu, u avionu širi veoma brzo i posada jedva da ima vremena da javi kontroli leta.

Piloti s kojima je "Figaro" razgovarao smatraju, ipak, da je incident verovatno bio uzrokovan čitavim nizom faktora i nadaju se da će istraga doći do rezultata koji će doprineti unapređenju vazdušne bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: