Kijev traži pomoć UN oko Krima

Vrhovna rada Ukrajine poziva UN da reaguju na "faktički neizazvani akt agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja da anektira deo suverene države".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.03.2014.

13:10

Default images

"Uprkos uzdržanosti i umerenosti organa državne vlasti Ukrajine i njenih oružanih snaga, situacija na teritoriji Autonomne Republike Krim nastavlja naglo da se pogoršava zbog aktivnosti Oružanih snaga i Crnomorske flote Rusije, bez obzira na sve pokušaje da se mirno reši konflikt", navela je ukrajinska skupština u rezoluciji za koju je glasalo 250 poslanika.

Podsećajući da je Ukrajina jedna od država osnivača UN, ukrajinski poslanici pozvali su Svetsku organizaciju da hitno razmotri situaciju na Krimu, a naglašeno je da u skladu sa Poveljom UN (članom 51, pravom na samoodbranu) Ukrajina "zadržava pravo da se u slučaju neophodnosi obrati bilo kojoj zemlji ili regionalnom sistemu kolektivne bezbednosti za pomoć u obnovi njenog suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nepovredivosti".

Skupština Krima usvojila je 11. marta Deklaraciju o nezavisnosti Krima, uključujući Sevastopolj, grad sa specijalnim statusom, u skladu sa kojom će u slučaju da na referendumu 16. marta većina stanovnika glasa za ulazak u sastav Rusije, Krim biti proglašen nezavisnom i suverenom državom.

Krim će se u slučaju takvog rezultata glasanja obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu u sastav Ruske Federacije na osnovu međunarodnog ugovora, kao novi subjekt federacije.

Ukrajinska agencija prenela je da je Rada u Kijevu, takođe usvojila rezoluciju kojom je potvrdila kurs Ukrajine ka integraciji u Evropsku uniju.

Rezolucijom se vršiocu dužnosti šefa države i predsedniku Rade Aleksandru Turčinovu preporučuje da pozove EU da "neodložno primeni sve postojeće poluge uticaja prema Rusiji u vezi sa njenim aktivnostima usmerenim protiv mira, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Ukrajine".

Takođe se preporučuje da premijer Arsenij Jacenjuk dobije ovlašćenja da što je pre moguće zaključi u ime Ukrajine Sporazum o pridruživanju sa Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: