Malezija: Avion je nestao

Malezijski ministar odbrane i saobraćaja izjavio da je ovo krizna situacija bez presedana i da je avion nestao. On je dodao i da Malezija nema šta da krije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

08:55

Default images

Američki "Vol strit džornal" prethodno je naveo da istraga sumnja da je malezijski avion leteo oko četiri sata posle poslednjeg kontakta. Međutim, nakon navoda, oglasilo se malezijsko Ministarstvo saobraćaja demantujući da je letelica letela četiri sata.

"Izveštaji nisu tačni", izjavio je novinarima malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein i dodao da su satelitske fotografija objavljene "greškom i ne prikazuju nikakvu olupinu", preneo je AFP.

List je do zaključka došao na osnovu podataka motora aviona koji se "automatski zapisuju i prenose do zemlje i do avio-hangara za održavanja letelica, kao deo rutinskog programa održavanja".

Izveštaj američkih istražitelja uključenih u istragu toga gde je nestao avion sa leta od Kuala Lumpura do Pekinga pre šest dana, pokrenuo je pitanja zašto bi boing 777 leteo bez kontakta sa kontrolom leta i da li je bilo ikoga u kontroli leta u to vreme, da li je pilot ili neko drugi u letelici "namerno" onemogućio radio-vezu iz kokpita da bi izbegao otkrivanje, a zatim preusmerio letelicu, prenosi agencija AFP.

Istraga avijacije i nacionalne bezbednosti veruju da je avion leteo ukupno pet sati, na osnovu podataka preuzetih i poslatih automatski na zemlju iz boinga 777, kao "deo rutinskog održavanja i praćenja programa rada motora", navodi "Vol strit džornal".

Monitoring sistem motora u kokpitu aviona koji ostavlja proizvođač - kompanija "Rols-Rojs" periodično šalje nizove podataka o stanju motora, operacijama i pokretima aviona i održavanju na terenu.

"Nastavljamo da pratimo situaciju i nudimo Malazijan erlajnsu našu podršku", rekao je predstavnik Rols-Rojsa ne dajući više komentara, navodi "Vol strit džornal".

Šest dana posle misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu pretragu vazduha i vode, do sada nije dala nikakve rezultate i izgleda da se proširuje obim istrage, navodi američki list.

Avioni pretražuju oblast u kojoj je kineski satelit primetio moguće ostatke nestalog malezijskog putničkog aviona, ali nisu našli bilo kakve tragove olupine, naveli su danas zvaničnici u Kuala Lumpuru.

Kineski premijer Li Kećeng je, međutim, izjavio da "dok god postoji tračak nade, Kina će nastaviti potragu za nestalim avionom Malezija erlajnsa i neće odustati od njega". "Ovo je međunarodna potraga u koju su uključene mnoge zemlje", rekao je on. Kineski premijer je takođe apelovao da se pojača koordinacija tokom pretrage, kako bi se nestali avion što pre locirao.

Kineska državna Uprava za nauku, tehnologiju i industriju za narodnu odbranu saopštila je da su satelitski snimci pokazali "tri sumnjiva plutajuća objekta" koje su opisali kao moguća mesta nesreće.

Snimci su napravljeni u 11 časova 9. marta, dan nakon što je avion nestao, u vodama između Malezije i južnog Vijetnama, blizu mesta gde je izgubljen poslednji kontakt sa kontrolom leta, navodi američka televizija CNN.

Avion vijetnamskog Nacionalnog komiteta za pretragu i spasavanje izveo je jutros let u oblasti identifikovanoj kineskim satelitom, rekao je Doan Lu Van, koordinator za Uprave međunarodne poslove uprave civilnog vazduhoplovstva i dodao da će poslati još jednu izviđačku misiju tokom popodneva na istu lokaciju.

I avioni malezijske vojske nisu danas ništa našli na mestu gde je satelit ukazao na moguću olupinu nestalog aviona, potvrdio je direktor malezijske civilne avijacije Azharudin Abdul Rahman novinarima u Kuala Lumpuru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: