“Reforma obrazovanja što pre”

Ministar prosvete Tomislav Jovanović poručio je na Paliću da treba snažnije i odlučnije pristupiti reformi osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

17:23

Default images

Ministar je poručio da treba ići u susret događajima, a ne dozvoliti da nas oni preteknu.

On je prilikom obilaska radova na obnovi i izgradnji Studenskog odmarališta na Paliću naglasio aktivniju ulogu đaka i profesora u predstojećoj reformi koja treba da približi obrazovanje najrazvijenijim zemljama sveta i smanjimo broj funkcionalno nepismenih.

Prema njegovim rečima, fenomen napuštanja osnovnih i srednjih škola u Srbiji neregistrovan, ispod nivoa statističke greške, a “apsolutno nepismeni” u Srbiji ne postoje, dok je broj onih koji ne započinju osnovno obrazovanje na vreme ispod jednog procenta.

Jovanović ipak napominje da postoji određeni broj ljudi vraćenih readmisijom, čiji je prosek 25 godina, koji nisu uspeli da uđu školski sistem na vreme, a za koje je obezbeđeno osnovno obrazovanje kroz program “druga šansa” u 69 škola u Srbiji.

"Tom drugom šansom stvaramo uslove da u Srbiji nema formalno nepismenih. Ali, računa se da je značajan broj funkcionalno nepismenih, a funkcionalnu nepismenost smanjujemo reformama obrazovanja”, rekao je ministar.

On je ocenio da je u svakodnevni život ušlo shvatanje da "obrazovanje više nije potrošnja, već investicija koja ne može da se vrati odmah, ni za godinu dana, ni za deset godina, već za nekoliko decenija”.

"Obrazovanje značajno doprinosi državi, doprinosi naciji, pogotovo na ovim prostorima treba da ujedinjuje, smanjuje međusobne razlike, što obrazovanje ovog područja maksimalno i čini”, rekao je Jovanović.

On je kao pozitivan primer istakao Ekonomski fakultet u Subotici, koji je svoju obrazovnu praksu preneo i na druge višenacionalne sredine otvaranjem odeljenja u Bujanovcu.

Jovanović je u izjavi novinarima još jednom izrazio svoje protivljenje povećanju školarina na fakultetima, jer za to po njegovom mišljenju ne postoji ni jedan ekonomski niti stručni razlog.

On je dodao da do ministarstva nije stigao ni jedan obrazloženi zahtev za povećanjem školarina.

"Ako je njihov problem obrazložen, a još nije stigao u ministarstvo, da ima za cilj da podigne obrazovni nivo, standard u nastavi, onda će ta sredstva da pokrije država, odnosno ministarstvo iz svojih sredstava koja postoje. Ako postoje neki drugi razlozi, onda to nisu prosvetni razlozi i iza toga ne stoji ministarstvo”, rekao je Jovanović.

Po pitanju odmarališta na Paliću, ministar je ocenio da će u bliskoj budućnosti on predstavljati jedan od najvećih centara u Srbiji za edukaciju i odmaranje studenata svih univerziteta u zemlji, s ambicijom da to bude mesto susretanja i studenata iz Evrope sa našim studentima.

Ministarstvo prosvete uložilo je 180 miliona dinara u prvu fazu obnove nekadašnjeg omladinskog naselja na Paliću koje će nakon sve tri planirane faze obnove i izgradnje predstavljati najveće studentsko odmaralište u Srbiji.

Nakon prve faze, koja se bliži kraju, odmaralište će moći da primi 150 do 200 studenata, a nakon sve tri faze u odmaralištu će moći da boravi i do 800 studenata.

Zamišljeno je da budući centar bude na nivou četiri zvezdice, sa konferencijskim salama, parkovima za odmaranje, bazenom, sportskim terenima i svim ostalim sadržajima neophodnim kako za edukaciju, tako i za relaksaciju studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: