Britanija protiv bojkota Izraela

Britanski premijer Dejvid Kameron izrazio je pred izraelskim parlamentom protivljenje bojkotu Izraela.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

18:08

Default images

"Britanija se protivi bojkotima," rekao je Kameron prvog dana posete Svetoj zemlji.

On je precizirao da nije važno da li se radi o kampanji sindikata za isključenje Izraelaca ili univerzitetima, koji pokušavaju da prekinu razmenu, istakavši da mesto Izraela kao domovine jevrejskog naroda neće zavisiti od površnih rezolucija političkih amatera.

"Deligitimisanje države Izrael je pogrešno. Ono je odvratno.I zajedno ćemo ga pobediti," dodao je Kameron koji je danas prvi put doputovao u Izrael otkako je na funkciji premijera.

On se odmah po dolasku sastao s izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom.

Tokom dvodnevne posete Izraelu i palestinskim teritorijama, Kameron će razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu i kontroverznom nuklearnom programu Irana.

On će se sutra sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Kameron je došao u trenutku kada nema napretka u izraelsko - palestinskim mirovnim pregovorima iako je prvobitno bilo planirano da se završe sporazumom do kraja aprila.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je posredovao povratku za pregovarački sto krajem jula prošle godine, sada nastoji da privoli dve strane da prihvate okvir sporazuma kako bi se pregovori mogli nastaviti do kraja godine.

Netanijahu je na satanku s Kameronom naglasio "bezbednosne izazove" s kojima se suočava međunarodna zajednica.

"Imamo političke i bezbednosne izazove koje želimo da postignemo u međusobnoj saradnji", kazao je Netanijahu, istakavši da je prvi da se spreči Iran da razvije sposobnost za nuklearno oružje, a drugi da se napreduje kao sigurnom miru između Izraela i Palestinaca.

Netanijahu je takođe nastojao da objasni Kameronu da Evropa mora da izvrši pritisak na Palestince da izmene svoje trenutno ponašanje u mirovnim pregovorima. On je optužio "palestinsku beskompromisnost" za blokadu u pregovorima, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: