MH 370: Objavljena poslednja poruka

Ni peti dan se ne zna šta je s letom MH 370 i s 239 ljudi koji su bili u njemu.Poslednja komunikacija upućuje na to da je pre nestanka s radara sve bilo u redu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.03.2014.

09:24

Default images

Kako piše BBC, na poslednju poruku malezijske kontrole leta, nekoliko minuta pre nestanka, pilot je odgovorio uobičajenim rečima: "U redu, primljeno".

U međuvremenu, sve je više zbrke u izveštajima, potraga je proširena da bi se pokrio širi prostor, od Kine do Andamanskog mora.

Vijetnam je sproveo "sažetu pretragu manjeg obima" u vodama duž svoje južne obale, navodeći da "prima oskudne i zbunjujuće informacije iz Malezije".

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa izgubio je kontakt s kontrolom letenja u Hanoju u subotu rano ujutro i nestao s radara oko sat po poletanju sa aerodroma u Kuala Lumpuru na putu za Peking.

Hanoj nastavlja danas pretraživanje "u punoj snazi" i potraga je proširena na kopno, dok je Kina najavila da će njena avijacija pregledati kopnene površine, pa kasnije takvu informacija demantovala, prenela je agencija Rojters.

I Indija se uključila u potragu, mada još nije odlučeno koju oblast će pretraživati, pošto Indija ima veliku vojnu komandu na ostrvima Andaman i Nikobar i patrole njene mornarice u moreuzu Malaka.
Beta-AP
Strah zbog nestalog aviona okrenuo se danas u bes i sumnju u Maleziji pošto su kritičari optužili zvaničnike za "haotični nedostatak koordinacije" kao odgovor na pitanje gde je nestao avion, dodaje AFP.

"Raspoloženje među Maležanima sada se okreće od strpljenja u potrazi za 239 putnika i članova posade nestalog aviona sa leta MH 370 u sramotu i bes", navodi se, u komentaru na lokalnom sajtu "Malezijski insajder".

Zabune ima čak i u izveštajima o poslednjem zabeleženom razgovoru pilota na letu MH 370 sa kontrolom leta.

Malezijski ambasador u Pekingu Iskandar Sarudin razgovarao je sa rodbinom i prijateljima putnika iz nestalog aviona u pekinškom hotelu i preneo im da je poslednji snimljen komentar jednog od pilota nestalog aviona bio: "U redu, laku noć" pošto su izašli iz malezijskog i ušli u vijetnamski vazdušni prostor, piše današnji singapurski "Strejt".

To pilotovo navodno "laku noć" poslužilo je za to da se unese još više panike, jer su te reči mnogi mediji iskoristili kao naslov.

Međutim, BBC navodi da su zvaničnici iz Malezije objavili da je razgovor tekao drugačije, kao i da poslednje reči upućuju na to da je pre prelaska iz malezijskog u vijetnamski vazdušni prostor sve bilo u savršenom redu.

Kako se navodi, poslednja poruka glasila je: "U redu, rodžer (primljeno)".

Povodom konfuzije oko oblasti pretrage za nestalim avionom i pitanja da li je malezijski vojni radar ušao u trag vazduhoplovu, pa zatim demantovao, ambasador je poručio da: "Sada nije vreme da se otkriva koje informacije je malezijska vojska dala civilnim vlastima" i potvrdio da avion nije uputio "poziv za pomoć", niti je olupina pronađena, uprkos sveobuhvatnoj potrazi u koju su uključene mnoge zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: