Kongres: Rusija da povuče vojsku

Kongres SAD zatražio je od Rusije da odmah povuče svoje vojsku sa ukrajinske teritorije i pozvao predsednika Baraka Obamu da uvede ekonomske sankcije Moskvi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.03.2014.

08:39

Default images

Senat je sinoć izrazio svoju podršku Ukrajini, donošenjem oštre, ali neobavezujuće rezolucije uz korišćenje "teških reči" protiv Rusije i poziv na uvođenje ekonomskih sankcija i suspendovanja Moskve iz Grupe osam, prenela je agencija AFP.

Cilj jednoglasno donete rezolucije je "primoravanje ruskog predsednika Vladimira Putina da ukloni oružane snage sa ukrajinske teritorije i vrati tu teritoriju na punu, suverenu kontrolu Ukrajini".

Istovremeno američki Senat je pozvao Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da preispita svoju odluku o održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018 u Rusiji.

I Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ono što je predsednik Džon Bohner nazvao "ruski neprijateljski čin agresije".

"Vladimir Putin je sebi dao luksuz i (preduzme) pretnju po stabilnost u regionu i mora da odgovara", rekao je Bohner.

AFP navodi da će predlog koji bi bio obavezujući, danas naći pred "moćnim" Komitetom za spoljne odnose američkog Senata, a s ciljem pomaganja Ukrajini i kažnjavanja Rusije.

Obama će danas biti domaćin novom ukrajinskom premijeru u Beloj kući kao, "gest usmeren na cementiranje vernosti Zapada mladoj ukrajinskoj vladi", navodi AP.

Sastanak između Obame i privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dolazi uoči referenduma koji se u nedelju održava na Krimu kada će glasači odlučiti da li da postanu deo Rusije ili ostanu u Ukrajini sa širim ovlašćenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: