Peta sednica SB UN bez rezultata

U sedištu UN u Njujorku sinoć završena peta sednica Saveta bezbednosti posvećena situaciji u Ukrajini za deset dana. I ova sednica nije dala rezultate.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2014.

09:56

Default images

Nakon sinoćnje sednice, predstavnik Velike Britanije izjavio je da se "Rusija suočava sa sve većim pritiskom zbog Krima", dok je ruski ambasador ocenio da na sednici nije bilo "ničeg novog", prenele su agencije.

Kako je preneo Asošijeted pres, stalni predstavnik Velike Britanije u UN Mark Lajal Grant rekao je novinarima posle sednice iza zatvorenih vrata da se Moskva suočava sa sve većom izolacijom i pritiskom da obustavi referendum na Krimu, nakon što je Rusija ponovo blokirala akciju SB UN.

Američka agencija prenosi reči britanskog ambasadora da su skoro sve članice - "uključujući tradicionalnog saveznika Rusije, Kinu", naglasile važnost podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da je Čurkin predvideo da će referendum o statusu Krima biti uspešan i rekao da će Rusija "ispuniti svoju istorijsku odgovornost".

Navodeći da je na sednici učestvovao zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman, ruska agencija RIA Novosti je javila da se stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin posle sednice koja je trajala duže od sat i po nije obraćao novinarima, dok je Itar-Tas s preneo Čurkinove reči da na sednici nije bilo "ničeg novog".

Aro je, navode ruske agencije, insistirao na neophodnosi nastavka susreta u SB UN, čak iako su oni za sada bez rezultata. "Ukoliko postoji mogućnost da se postigne bilo kakva korist, nju ne treba ispuštati, jer inače rizikujemo da dođemo do još goreg scenarija", rekao je francuski diplomata, izražavajući uverenje da je krizu "moguće rešiti mirnim putem".

Aro je podržao ideju susreta članova SB UN sa predsednikom ukrajinske prelazne vlade Arsenijem Jacenjukom, koja bi po nekim informacijama mogla biti održana u četvrtak, 13. marta. "Biće korisno da se čuje njegova ocena situacije u Ukrajini i kakve su namere vlade", rekao je francuski ambasador u UN.

U Ukrajini je Vrhovna rada (skupština) 22. februara smenila predsednika Viktora Janukoviča i za vršioca dužnosti šefa države imenovala Aleksandra Turčinova, zakazujući vanredne predsedničke izbore za 25. maj.

Autonomna Repulika Krim i grad sa specijalnim statusom u kom se nalazi ruska Crnomorska flota - Sevastopolj, i žitelji nekih istočnih i južnih delova Ukrajine nisu priznali legalnost odluka Vrhovne rade, nakon čega su odlučili da održe referendume o njihovoj daljoj sudbini.

Ambasadorka Luksemburga i aktuelna predsedavajuća Savetom Silvi Lukas rekla je da je na sednici nekoliko njenih članica bilo protiv održavanja referenduma na Krimu, zakazanog za 16. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: