Ministar: Jezik da ne razdvaja decu

Nastava na bosanskom jeziku treba da bude organizovana tako da ne dođe do razdvajanja dece, poručio je u Novom Pazaru ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2014.

15:37

Default images

Jovanović je u Novom Pazaru rekao da je sa direktorima osnovnih i srednjih škola u tom gradu razgovarao o načinima organizovanja nastave na bosanskom jeziku od naredne školske godine.

Jovanović je u izjavi za medije nakon sastanka istakao važnost da nastava na bosanskom jeziku bude organizovana tako da ne dođe do razdvajanja dece.

"Dogovorili smo se kako da nastavu na bosanskom jeziku sa pripremne prevedemo na trajni oblik, ali da to ne dovede do razdvajanja dece. Obrazovanje spaja ljude i uz uvažavanje svih razlika bitno je da deca budu ujedinjena", rekao je Jovanović.

Ministar je najavio i da će dve novoizgrađene škole u Novom Pazaru uskoro biti otvorene i da bi naredne školske godine u tom gradu trebalo da započne izgradnja još dve škole.

"Kada će biti otvorene dve nove škole stvar je dogovora sa lokalnom samoupravom. Jedna može biti otvorena svakog trenutka, pitanje je samo hoće li biti samostalna ili istureno odeljenje druge škole. Druga će biti puštena u rad kad se završi opremanje", izjavio je Jovanović.

Ministar je naglasio da se brojne škole u Novom Pazaru, ali i u Srbiji, suočavaju sa problemom blokiranih računa.

"Blokirani računi škola su posledica neispunjavanja finansijskih obaveza lokalnih samouprava. Ja apelujem na njih da ispune sve obaveze kako bi škole imale uslove za nesmetan rad", rekao je Jovanović.

On je dodao da je svestan da su plate u prosveti niske, ali i da je veoma važno što se isplaćuju na vreme.

Jovanović je tokom posete Novom Pazaru obišao Osnovnu školu "Bratstvo", srednju Ekonomsko-trgovinsku školu i Državni univerzitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: