"Krim pretnja i za Moldaviju"

Događaji u Ukrajini su veoma komplikovani i opasni za čitav region, ali pre svega, predstavljaju direktnu pretnju po bezbednost Moldavije, izjavio Jurie Leanka.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2014.

22:02

Default images

"Napeta situacija na Krimu je pretnja bezbednosti čitavog regiona. Razvoj situacije može da stvori nove probleme i pretnje za Moldaviju, i posredne i neposredne", rekao je moldavski premijer po povratku iz Vašingtona, preneo je Rojters.

"Ukoliko ne nađemo rešenje za problem Pridnjestrovlja, onda će ta bolest (separatizma) postati opasna i zarazna", rekao je Leanka.

"Novo žarište separatizma pojavilo se ovde (na Krimu). Na Krimu se Ukrajina suočava sa istim problemom kao Moldavija pre 20 godina", dodao je on.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je izjavu Leanke sa konferencije za novinare da se „događaji u Ukrajini razvijaju po vrlo komplikovanom i opasnom scenariju" i da "stvaraju nove ekonomske i političke probleme, direktno preteći bezbednosti Moldavije".

"Upravo to treba da utiče na sve moldavske političare da se zbliže i budu odgovorniji u svojim postupcima“, rekao je on i najavljujući skoru posetu Ukrajini, pozvao sve građane Moldavije da pokažu maksimalnu odgovornost i ne podležu mogućim provokacijama.

Pritom, Leanka je rekao da je vlada "kao nikada do sada" odlučna da promoviše integraciju u evropske tokove, navodi Rojters, dodajući da Moldavija planira da potpiše temeljni sporazum o trgovini sa Evropskom unijom.

Itar-Tas je iz Kišinjeva preneo da je Lankea demantovao izveštaje medija da je Rusija pojačala vojno prisustvo u Pridnjestrovlju zbog događaja u Ukrajini.

"To nije ni teorijski moguće. Očigledno neko namerno širi te glasine kako bi zaoštrio i bez toga komplikovanu situaciju u regionu (...) Nema osnova za zabrinutost", rekao je on.

Pregovori o Pridnjestrovlju u grupi "5+2" (Moldavija i Pridnjestrovlje kao strane u konfliktu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici i EU i SAD kao posmatrači) vode se od 1993. godine.

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika sa približno 500.000 stanovnika, od kojih je 60 odsto Rusa i Ukrajinaca, težila je i do raspada bivšeg SSSR-a izdvajanju iz sastava Moldavije, plašeći se njenog prisajedinjenja Rumuniji.

Posle 1992. posle neuspele namere moldavskih vlasti da silom reše problem i oružanog konflikta, Kišinjev je izgubio kontrolu na oblastima leve obale Dnjestra, a mir u regionu održavaju ruske mirovne snage sa moldavskim i pridnjestrovskim snagama.

Tiraspolj traži međunarodno priznanje, dok Kišinjev Pridnjestrovlju nudi autonomiju u okviru jedinstvene države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: