"Krim ne sme biti oružje za nadmoć"

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao da Velika Britanija neće zatvarati oči pred onim što se dešava na Krimu, odnosno upadom Rusije na Krim.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2014.

19:33

Default images

On je rekao da se Moskvi mora pokazati da ne može gaziti Ukrajinu i da ne sme sprovesti nezakoniti referendum o pripajanju Krima Rusiji.

Krim ne sme postati oružje u ratu Rusije i Ukrajine za nadmoć, poručio je Kameron u donjem domu britanskog parlamenta.

"Bezbednost i prosperitet same Britanije bili bi ugroženi ako dozvolimo da države gaze međunarodna pravila bez posledica", kazao je on.

Kameron je dodao da je ideja o referendumu, raspisanom za 16. mart, farsa zato što nije bilo vremena za kampanju, a kretanje po Krimu je ograničeno zbog prisustva vojske, javlja BBC.

"Niko ne bi trebalo da bude zainteresovan za borbu za nadmoć. Ukrajina bi trebalo da bude u stanju da odlučuje o svojoj budućnosti i da bude most između Rusije i Evrope", istakao je britanski premijer.

"Mi u Evropi smo proveli poslednjih 70 godina pokušavajući da održimo mir i iz istorije znamo da zatvaranje očiju pred situacijom kada neko gazi države donosi dugoročne probleme", zaključio je Kameron.

On je, na kraju, upozorio da će biti dalekosežnih posledica, ukoliko budu preduzeti dalji koraci u pravcu destabilizacije Krima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: