Kineski sateliti traže avion

Kina preusmerava svoje satelite da bi pomogla u potrazi za nestalim avionom MH370, sa 239 osoba, javlja kineska državna agencija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

17:37

Default images

Malezijski šef civilnog vazduhoplovstva Azarudin Abdul Raman potvrdio je na konferenciji za novinare da se proširuje oblast koja se pretražuje. Ukupno više desetina brodova, aviona i helikoptera iz nekoliko zemalja, uključujući Kinu, SAD, Vijetnam, Maleziju, Filipine i Singapur, učestvuje u operacijama potrage.

I nakon više od tri dana potrage, od nestalog aviona sa 239 putnika nema ni traga.

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa MH370 nestao je s radara pre skoro tri dana na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu, dok je u njemu bilo 239 ljudi. Porodicama i rođacima putnika rečeno je da se pripreme na najgore.

U međuvremenu su stigle i analize mrlje na moru koje su pokazale da to gorivo nije avionsko. "To gorivo ne koriste avioni", nego brodovi, naveli su zvaničnici malezijske pomorske policije, govoreći o mrlji na oko 180 kilometara od malezijske obale, nedaleko od mesta gde je kontrola letenja izgublila kontakt sa avionom sat pošto je poleteo iz Kuala Lumpura za Peking.

Malezijski šef civilnog vazduhoplovstva je ranije rekao da je slučaj nestalog aviona MH370, sa 239 osoba, prava misterija bez presedana.

On je novinarima rekao i da zvaničnici Malezije nisu isključili mogućnost kidnapovanja aviona, s obzirom na to da je on jednostavno nestao sa radara. Raman je dodao i da još nije potvrđeno da je ono što je pronađeno u Vijetnamskom moru pripadalo nestalom avionu.
Beta, AP
Azarudin Abdul Raman rekao je novinarima u Kuala Lumpuru da "nažalost" do sada nije nađeno ništa za šta se može tvrditi da je deo nestalog aviona. On je dodao da su intenzivirani napori da se pronađe avion, kao i da će potraga trajati koliko god je potrebno. "Svakog sata, svakog sekunda tragamo po svakom metru mora", rekao je Raman.

BBC javlja da u potrazi za nestalim avionom učestvuju 40 brodova i 34 letelice iz devet različitih država, koje su pritekle u pomoć.

Za sada postoje dve teorije o tome šta se dogodilo sa avionom. Rojters je ranije objavio nezvanična saznanja da se fokus istrage o letu MH370 usmerava ka mogućnosti da se letelica raspala tokom leta. "Činjenica da nismo pronašli nikakve ostatke aviona upućuje na to da se letelica možda raspala na visini od oko 10 kilometara", rekao je za Rojters izvor blizak istrazi.

Spekulisalo se i o mogućnosti terorističkog napada, s obzirom na činjenicu da je na letu bilo više osoba sa ukradenim pasošima, zbog čega se u istragu uključio i Interpol.

Zvaničnik malezijskog civilnog vazuhoplovstva je takođe ranije potvrdio da je Malezija proširila oblast potrage za avionom. "Oblast potrage u Južnom kineskom moru je proširena", saopštio je načelnik Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Azarudin Abdul Rahman, a prenosi AFP.

Istraga o dvojici putnika s ukradenim pasošima

U tajlandskom letovalištu Pataji lokalne vlasti ispituju putničke agente o dvojici muškaraca koji su ušli u malezijski avion s ukradenim pasošima, što je deo sve veće međunarodne istrage o tome šta su oni radili na avionu koji je nestao u subotu tokom leta prema Pekingu sa 239 ljudi.

Prema tajlandskoj policiji, Iranac pod imenom Kazem Ali je tražio avionske karte za dvojicu svojih prijatelja za koje je rekao da žele da se vrate kući u Evropu, javio je Si-En-En.

Ali je pokušao da preko telefona rezerviše karte, a posle toga je on, ili neko ko se predstavio u njegovo ime, gotovinom kupio karte.

Generalni direktor malezijskog civilnog vazduhoplovstva Adžarudin Abdul Rahman, rekao je danas da su vlasti pregledale video snimke sa sigurnosnih kamera na aerodromu u Kuala Lumpuru odakle je krenuo avion i rekli da muškarci koji su putovali s ukradenim pasošima nisu izgledali kao Azijci.

Ukradeni pasoši pripadali su Kristijanu Kozelu iz Austrije i Luiđiju Maraldiju iz Italije. Ti pasoši su stavljeni na interpolovu bazu podataka kada su ukradeni na Tajlandu 2012, odnosno 2013. godine, saopštio je Interpol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: