Počele pripreme za pripajanje Krima

Pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već su počele, izjavio je krimski premijer Sergej Aksjonov, javlja "Glas Rusije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

12:35

Default images

Referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji biće održan 16. marta.

Krim će biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju, rekao je Aksjonov za RIA Novosti.

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstatinov rekao je da će više od 80 odsto stanovnika Krima glasati za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, dodajući da su to pokazali rezultati ankete koja je sprovedena juče.

Pre nedelju i po taj procenat je iznosio 75 odsto, pa je Konstantinov razliku u procentu pripisao postupcima novih ukrajinskih vlasti, navodi Itar-Tas.

Krim će uvesti i rublju ako se pripoji Rusiji posle referenduma 16. marta, javlja "Raša tudej". "Mislim da su dve valute neizbežne - ruska rublja i ukrajinska grivna", rekao je Konstantivnov. On je dodao da će plate biti isplaćivane u rubljama i da će cene biti takođe u ruskoj valuti, ako Krim postane deo Rusije.

Aksjonov je, takođe, obećao da ukrajinski više neće biti zvanični jezik ako se Krim pripoji Rusiji. "Mi svakodnevno koristimo dva jezika - ruski i krimsko-tatarski. Izvesno je da će republika Krim imati dva jezika", istakao je Aksjonov.

Oko 15 odsto od ukupno dva miliona stanovnika su etnički Tatari i oni uglavnom podržavaju režim u Kijevu. Aksjonov je obećao da će tatarskoj zajednici biti garantovane visoke političke funkcije u novoj krimskoj vladi.

Krimski parlament je prošlog meseca izglasao Aksjonova, koji je bio lider jedne krimske proruske partije, za premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: