U hranu se vrati 150.000 t crkotine

Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Zarada je oko 300 miliona evra, piše Blic.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.03.2014.

07:30

Default images

"Ako uzmemo cenu od samo dva evra po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona evra godišnje, koji se okreću u ovom biznisu. Sve je to omogućeno neprimenjivanjem usvojenih zakona", kaže za Blic Serž Ame, direktor belgijske fabrike "Zelena".

Ta fabrika je u Inđiji prošle godine pokrenula drugu fabriku "Energozelena" za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.

Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

"Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon i to kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih samo 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da dođemo do otpada na tržištu. Mi smo naša saznanja prijavili policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU ako se ovaj problem ne reši", upozorava Serž Ame. I predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović upozorio je danas da se u Srbiji prodaje na hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta, a najnoviji slučaj prodaje mesa uginulih životinja u Velikoj Plani, po njegovim rečima, nije ništa novo.

Papović je agenciji Beta rekao da je pre tri godine iz Brazila i Argentine uvezeno meso sumnjivog kvaliteta i da do sada nije obelodanjeno koji proizvođač je to meso stavljao u promet.

On je naglasio da NOPS stalno ukazuje na neophodnost pune kontrole mesa i mesnih prerađevina koja uključuje kontrolu proizvođača životinja, klanica, prerađivača i krajnjih prodavaca. U Srbiji, kako je istakao, nemo dovoljno inspektora, a dodatni problem je i to što neki od njih ne rade svoj posao kako treba.

"Veliki problem kome treba da se posveti pažnja jeste i mali broj kafilerija. Nekada ih je u Srbiji bilo na desetine, a sada samo dve ili tri imaju dozvolu za rad", kazao je predsednik NOPS-a.

On nije mogao da precizira koje količine mesa sumnjivog kvaliteta stignu do tržišta, ali je naveo da je reč "o tonama i tonama takvog mesa".

Mediji su prošle godine upozoravali i da se Srbiji sve više uvozi meso i mesne prerađevine lošeg kvaliteta i kojima se bliži rok isteka trajanja, dok se ilegalno najviše preko Kosova uvozi čak i meso kome je rok trajanja istekao, sadrži GMO ili povećani nivo hormona.

Pisalo se i da je u mnogim mesarama u Srbiji mogla da se nađe i piletina iz Južne Amerike koja je dolazila preko crngorske luke, kao i govedina iz Brazila i Argentine koje dozvoljavaju upotrebu GMO stočne hrane.

Prema zvaničnim podacima, Srbija najviše uvozi meso iz Argentine, a proizvođači mesa i mesnih prerađevina su veliki uvoz obrazlagali time da na domaćem tržištu nema dovoljno sirovina za proizvodnju zbog osipanja stočnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: