Stranke obećavaju: Vlada do 1. maja

Skoro sve stranke obećavaju da će brzo biti izabran novi premijer i ministri. Naprednjaci pominju kraj aprila kao poslednji rok za formiranje novog kabineta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

22:43

Default images

Budući premijer i ministri mogli bi da stupe na dužnost već početkom aprila, što je najbrži mogući scenario koji dozvoljava kalendar postizbornih aktivnosti, pišu "Novosti".

S obzirom na to da se gotovo sve stranke tokom kampanje zalažu za što brži izlazak Srbije iz tehničkog mandata i za formiranje vlade koja će punim kapacitetom preuzeti poslove, izvesno je da će razgovori o raspodeli resora biti veoma kratki. A iz tabora naprednjaka pominju 1. maj kao poslednji rok, iako propisi dozvoljavaju da se pregovori otegnu tri meseca.

Procedura je sledeća: posle zatvaranja birališta RIK najkasnije do 20. marta treba da objavi konačne rezultate, a potom počinje da teče desetodnevni rok da se podele mandati i izdaju uverenja narodnim poslanicima (30. mart). Time će biti stvoreni tehnički uslovi da novi saziv parlamenta izabere svog predsednika, izglasa zakone o vladi i ministarstvima i odmah izabere članove novog kabineta u Nemanjinoj.

"Ukoliko nam građani ukažu poverenje, novu vladu formiraćemo najkasnije do 1. maja ", kaže za "Novosti“ Zoran Babić, član Predsedništva SNS. "Potrudićemo se da se što pre dogovorimo sa budućim partnerima, koji prihvate naših pet uslova. Mnogo je posla pred novom skupštinom i vladom, uključujući i donošenje 21 sistemskog zakona".

Socijalisti, takođe, poručuju da Srbija nema vremena za gubljenje. "Država je već zastala zbog održavanja izbora. Svi koji su ušli u ovaj proces spremni su da pregovaraju na osnovu pozicije koje im budu dali birači. A brzo će se znati ko su pobednici, a ko gubitnici", kaže za ovaj beogradski dnevnik Dijana Vukomanović, potpredsednik SPS.

I Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, veruje da će brzo biti formirana nova vlada:

"Više se ne postavlja pitanje ko će biti njen nosilac, a prvi put od 2003. posle ovih izbora nećemo imati stranku koja će biti „jezičak na vagi“ i od čije volje će zavisiti početak rada. Ako je verovati pričama u kampanji, svima se žuri u reforme, a tu je bitan svaki dan. Do leta treba doneti set zakona da bi se do jeseni osetili prvi efekti".

Đinđićev rekord

Nakon petooktobarskih promena najbrže je formirana vlada koju je predvodio Zoran Đinđić. Od glasanja do ulaska ministraskog tima u Nemanjinu prošla su svega 33 dana. Pregovori su najduže vođeni 2007. pre nego što je Vojislavu Koštunici poveren drugi mandat. Građani su tada na izbore izašli 21. januara, a ministri su zakletvu položili tek 15. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: