"Patriotski mitinzi" u inat Rusiji

Širom Ukrajine za danas su najavljeni "patriotski mitinzi" čiji je cilj da se pruži otpor Rusiji i iskaže nezadovoljstvo zbog situacije na Krimu.

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

09:51

Default images

Na drugoj strani, agencije javljaju da će proruski demonstranti u Donjecku organizovati svoj miting, a mitinzi podrške očekuju se i u Rusiji.

U Ukrajini se obeležava i 200 godina od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka, a "patriotski mitinzi" su planirani u Kijevu kao odraz prkosa na rusku "de fakto kontrolu" nad Simferopoljem i Sevastopoljem.

Proruski demonstranti će održati kontra miting u istočnom gradu Donjecku, gde se strahuje od sukoba između njih i prokijevskih demonstranta, pošto je planirano obeležavanje godišnjice rođenja pesnika Ševčenka.

Agencija Itar Tas javlja da će danas, podršku sunarodnicima u Ukrajini, izraziti i u Rusiji, gde su u velikim gradovima širom zemlje najavljeni mitinzi.

Prema prognozama organizatora, na ovakvim mitinzima u Rusiji okupiće oko 30.000 ljudi.

Trupe zauzele 11. graničnu ispostavu na zapadu Krima

Proruski vojnici preuzeli su kontrolu nad još jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara.

"To je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi", saopštio je portparol ukrajinskih graničara.

Granična ispostava Černomorskoje na zapadnoj ivici poluostrva Krim preuzeta je bez žrtava, oko šest časova po lokalnom vremenu, naveo je Oleg Slobodjan.

Slobodjan je naveo da, sada ruske snage, kontrolišu 11 graničnih ispostava na Krimu, prenela je agencija Rojters.

Ruski vojnici su, pre 11 dana, započeli operaciju na Krimu i ukrajinski vojnici su ostali zarobljeni u svojim brojnim ispostavama i vojnim bazama i nisu pružali bilo kakav oružani otpor.

Rusija: Sprečite kandidaturu Jaroša

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nove vlasti u Kijevu moraju da spreče predsedničku kandidaturu ultranacionaliste Dmitro Jaroša.

"De fakto vlasti u Kijevu i njihovi zapadni pokrovitelji moraju da zatvore put ka vlasti za neofašistu Jaroša i njegoe pristalice", ocenio je izaslanik za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Dolgov, prenele su agencije.

On je naveo da su ultranacionalisti iskoristili bezakonje u Kijevu da počine nasilje i stvore haos čime su, prema njegovim rečima, potpuno diskreditovali "pokret Majdan".

Nacionalistička organizacija "Desni sektor" najavila je u petak da će podržati Jaroševu kandidaturu za izbore čije je održavanje planirano za 25. maj, kao i da su spremni da idu u rat sa Rusijom.

Moska zahteva da Jaroš bude uhapšen zbog sumnje da je pozivao na ekstremističke akte i teror u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: