Hag: U centru pažnje "Oluja"

Pred Međunarodnim sudom pravde sutra počinje usmeno obrazlaganje tužbe za genocid koju je Srbija podnela protiv Hrvatske.

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

16:17

Default images

U centru pažnje biće progon i ubistva Srba u operaciji "Oluja".

Na optužbe da je iza genocida u Hrvatskoj stajala vlast u Beogradu čije se namere čitaju u memorandumu sanu-u i depešama JNA, što se čulo tokom obrazlaganja hrvatske tužbe, pravni tim Srbije odgovara kontraoptužbom - da je najteži zločin u ratu počinjen nad Srbima u Krajini.

Savo Štrbac, ekspet srpskog pravnog tima kaže za B92 da je suđenje šansa da stradanje Srba u Krajini bar bude zabeleženo u spisima međunarodnog suda, budući da za taj zločin niko nije osuđen ni u hrvatskoj ni pred Haškim tribunalom.

U pravnom timu Srbije nalazi se i profesor Viljem Šabas, svetski autoritet za pitanja genocida. Pred Međunarodni sud pravde izlazi sa tezom da je čišćenje Srba iz Hrvatske bio projekat tamošnjeg političkog vrha .

Komentarišući navode da bi Hrvatska odustala od tužbe da je Srbija rešila pitanje nestalih, Štrbac kaze da taj odgovor čeka daleko vise srpskih porodica - 1948.

U pauzi između obrazlaganja dve tužbe, hrvatski predsednik Ivo Josipović poručuje da Hrvatska neće prestati da slavi "Oluju" bez obzira što je to zahtev istaknut u tužbi Sribje. U usmenu argumentaciju pravnog tima Srbije spada i svedočenje osam svedoka i eksperata. Sud su dostavljena njihova svedočenja u pisanoj formi ali se neće pojaviti i u sudnici jer je hrvatski tim odustao od unakrsnog ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: