"Za saradnju, ali ne članstvo u EU"

DSS se apsolutno zalaže za saradnju sa svima, pa i sa EU, ali u korist Srbije i njenih građana, a ne na štetu, izjavio je lider te stranke Vojislav Koštunica.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.03.2014.

12:58

Default images

''DSS se zalaže za saradnju i sa EU i članicama EU. Zalaže se samo da Srbija ne bude član EU'', rekao je Koštunica u Jutarnjem programu televizije Pink.

On je naveo da ohrabruje činjenica da je takav stav, koji se najčešće definiše kao evroskeptičan, nešto što uzima sve više maha u EU i našem narodu.

Na konstataciju da se za takav stav zalaže od pre neku godinu, a da je kao premijer imao drugačiji stav, Koštunica je naveo da se ''desila jedna stvar u međuvremenu - da je Evropska unija podstrekavala i podsticala separatiste u Prištini da proglase nezavisnost Kosova, a da je onda prva skočila da podrži tu nezavisnost preko svojih država pojedinačno i ona sama, kao i da je poslala misiju EULEKS-a na Kosovo''.

Prema njegovim rečima, od 17. februara 2008. godine za DSS je počelo novo računanje vremena.

''EU je izdala poverenje građana Srbije, tačnije rečeno obmanula je građane Srbije'', rekao je Koštunica.

Upitan da li će prihvatiti poziv da uđe u vladu, on je istakao da je jasno da je DS S sve dala za ideju političke neutralnosti, ekonomiju političke neutralnosti i ranije vojne neutralnosti.

''Tu ideju ne može žrtvovati zarad ulaska u vladu. Ona može biti u vladi u kojoj ta ideja može da se ostvaruje ili da ima uticaja, a ukoliko to nije moguće onda DSS ne može biti u toj vladi'', rekao je Koštunica.

"EU proizvela zlo u Ukrajini"

Predsednik Demorkatske stranke Srbije (DSS) izjavio je da je EU "proizvela zlo" u Ukrajini, saopštio je danas DSS.

"Videli smo to zlo, nesreću i stradanje koje je EU proizvela u toj državi i to samo iz razloga što legalno i legitimno izabrana vlast Ukrajine nije htela da potpiše sporazum sa EU, takozvani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sve je zapravo buknulo i desilo se zbog toga", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica je naveo da je EU podsticala i stvaranje nezavisne države Kosovo, a onda je priznala tu državu i poslala svoju misiju Euleks da "razbija srpske institucije".

"Ulazak Srbije u EU - izolacija zemlje"

Koštunica izjavio je danas u Leskovcu da bi ulazak Srbije u Evropsku uniju značio izolociju zemlje, jer se tako vezujemo za jedan deo sveta.

On je na konvenciji DS S kazao da bi pored toga izgubili i deo teriotrije. Koštunica je ocenio da se za ulazak Srbije u, kako je rekao, "taj evropski raj" traži i da se odrekenemo dela teritorije Srbije, Kosova, zbog čega neki već zagovaraju da treba menjati Ustav.

"Ali oni koji su se bacili okom na Ustav Srbije, ne čine to samo zbog Kosova i Metohije, već razmišljaju i govore o tome da položaj ustavni Vojvodine nije adekvatan, da ona treba da bude nešto više od pokrajine da treba da bude neka mala država u državi i da bi sutra možda bila posebna država. A mi možemo da postavimo zaista pitanje koje je nekoliko puta ponovljeno u našoj istoriji, koliko zapravo po tim merilima zapadnim, evropskim, briselskim, berlinskim, koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika?", upozorio je predsednik DSS-a.

On je dodao da je to još jedan razlog zašto Srbiji nije mesto u EU.

Koštunica je ponovio da Srbija treba da sarađuje sa EU, ali i sa svim ostalim zemljama, pre svega sa Rusijom, "jer nam Rusi nikada nisu ništa loše učinili i zato put Srbije je vojna i politička neutralnost".

On je naveo da ćemo ove godine imati direktnu štetu od EU kada dozvolimo uvoz njihovih poljoprivrednih proizvoda bez carine.

Pored toga, pretrpećemo još jednu štetu jer ćemo izgubiti povlašćen položaj da naše proizvode bez carine izvozimo u Rusiju, što će dodatno osiromašiti naše poljoprivrednike, naveo je Koštunica.

Na konvenciji DSS u Leskovcu govorili su predsednik Pokreta veterana Saša Dujović, funkcioner DSS Marko Jakšić i predsednik Gradskog odbora u Leskovcu Aleksandar Pejčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: