Dačić: SNS prva opcija za partnera

Premijer u ostavci i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će posle izbora 16. marta SNS biti prva opcija za partnera koalicije koju predvode socijalisti.

Izvor: B92

Subota, 08.03.2014.

10:49

Default images

"Rezultati na izborima, i samo rezultati, odrediće buduću vladu i sve buduće koalicije. Naravno da je za nas prva opcija nas sadašnji koalicioni partner, ali i za to moramo, i mi i oni, da dobijemo poverenje birača", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da se za to poverenje bori na izborima nečim što druge stranke nemaju - konkretnim i vidljivim rezultatima.

"Ja sam pokazao narodu ključ vrata Evrope koji sam dobio, ključ koji pripada tom narodu. Neka i ostali pokažu ključeve, mnogo je još vrata koja Srbija treba da otvori", rekao je Dačić i dodao da veruje da će upravo nečiji rezultat, a ne prazne priče, opredeliti birače 16. marta.

"Zato i čvrsto verujem u najveći broj glasova naše koalicije od kako izlazi na izbore", rekao je Dačić.

Na pitanje da li ima podršku najuticajnijih zemalja Zapada da ostane i dalje u Vladi Srbije, premijer je rekao da je jedino što traži na ovim izborima podrška naroda.

"Da nastavim posao koji sam započeo i u kojem sam ostvario najbolji moguci rezultat - dobio sam podršku za Srbiju, a ne za sebe. I to hoću da nastavim", kazao je Dačić. Upitan kako SPS, odnosno koalicija okupljena oko socijalista planira da "pomiri" zalaganje iz predizborne kampanje o širokim socijalnim davanjima i velikim deficitom u budžetu Srbije, Dačić je rekao da nisu pričali o širokim socijalnim davanjima, već o elementarnim potrebama ogromnog dela stanovništva Srbije.

"Pričali smo o tome da država mora da brine o svojim građanima, o onima bez plate, otpuštenima, penzionerima koji primaju manje od 15.000 dinara. Pričali smo o potrebi za reformama, ali onim koje neće značiti i fizički kraj za tu armiju obespravljenih i gladnih. Ne možemo i nećemo njih da se odreknemo", rekao je Dačić.

On je kazao da se koalicija koju predvodi SPS zalaže za štednju, ali tamo gde nečega ima, a ne tamo gde ničeg nema.

"Šta da uzmete onom ko primi 15.000 ili 20.000 dinara? Ili onom ko mesecima ne prima ništa? I baš zato, i buduća vlada će morati o tome da vodi računa, naročito kada se bude bavila raspodelom sredstava", ocenio je lider socijalista.

Na pitanje kako planira da reformiše javni sektor i državnu administraciju gde je zaposleno 800.000 ljudi, od kojih su većina partijski kadrovi, Dačić je rekao da to neće uraditi tako što će da uzme nož i odesče par stotina hiljada.

"Mi hoćemo u Evropu, a nikako da shvatimo da se ta Evropa ne zasniva na principima robovlasničkog, nehumanog kapitalizma, nego na najvećim tekovinama levičarskih ideja i, pre svega, na socijalnoj pravdi", rekao je Dačić.

On je kazao da je jasno da se mora smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi i da socijalisti nisu protiv toga, ali da je pitanje - kako, da li su napravljeni programi za njih, da li postoji plan kako da im se pomogne da rade nešto drugo, da li su posle tolikih godina službe socijalno, penziono i zdravstveno obezbeđeni ili će, otpuštanjem, ostati bez ikakvih prava.

"Ozbiljna država probleme rešava na ozbiljan način, vodeći računa pre svega o svojim građanima, zbog kojih, na kraju, i postoji. A i tih osam stotina, ili ne znam koliko hiljada, takođe su građani. Imaju prava. I tu činjenicu neće smeti da zaboravi nijedna vlada", rekao je premijer

Za najavu da će Gugl i Epl doći u Srbiju do kraja 2013, Dačić je kazao da on to nikad nije rekao, već da će direktori i poslovodstvo većine njih doći u Srbiju do kraja 2013. godine i početi razgovore o mogućim projektima.

"I, zamislite, to što sam najavio, i dogodilo se. Došli su rukovodioci Majkrosofta, i to lično Stiv Balmer, Intela, Ciska, Epla, EMC-ja, NCR-a....i sa njima smo dogovorili stratešku saradnju, od razvojnih centara, do saradnje sa najvišim institucijama oko poboljšanja IT infrastrukture u Srbije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, prvi rezultati su već tu - NCR zapošljava novih 800 ljudi, na razvoju softvera u Srbiji i to za BMW, a u tehnološki park u Zvezdari već polako počinju da stižu prvi korisnici, čiji će razvojni centri zaposliti više od 1.000 ljudi.

Govoreći o stranim investitorima, Dačić je rekao da Srbija, pre svega, mora da im ponudi uređenu zemlju sa jasnim pravilima i zakonima, rešenom infrastrukturom, dobrom poreskom politikom, državu u kojoj ne postoje razlike između domaćih i stranih poslodavaca, i u kojoj su radnici tih poslodavaca maksimalno zaštićeni.

Na pitanje da li je on tokom predizborne kampanje žrtva pokušaja kriminalizacije u medijima, pogotovo u onima koji se smatraju naklonjenim SNS-u, Dačić je rekao da sebe ne doživljava kao žrtvu i da tu kampanju ne vezuje za svoje partnere.

"Previše sam toga uradio da bi to moglo da se poništi besmislenim aferama koje, inače, traju mnogo duže od ove kampanje. I, po pravilu, dešavale su se u trenucima kada sam imao važna posla, pre svega ona u Briselu", rekao je Dačić.

On je dodao da ne pamti da ga u Srbiji "nisu pozdravili nekom aferom" kada je išao na pregovore, zaključno sa 21. januarom, kada je potpisao početak pregovora sa EU.

"I ne vezujem to za svoje partnere, pogotovo što smo radili zajedno, na istom poslu, vezujem to za svako odsustvo svesti, u nekim medijima, o važnosti onoga šta smo radili za Srbiju, kao i o važnosti poštovanja zakona, institucija i onih civilizacijskih normi koje odvajaju krdo, od naroda", rekao je premijer.

Upitan o medijskoj scenu u Srbiji, on je rekao da su ovde najcenjeniji oni koji psuju i pljuju, pa mediji mogu da ih stave na naslovnu stranu.

"I to više nije ni do političara, to jeste do medija, koji verovatno nikada neće moći da objasne zašto su propustili da se ozbiljnije pozabave najvećim političkim uspehom države u poslednjih ni sam ne znam koliko godina - početkom pregovora sa EU", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da veruje da će medijski zakoni u najskorije vreme biti gotovi i usvojeni, ali da će problem ostati u spremnosti svih da ih se pridržavaju.

"U svakom slučaju, niko od mene ne može očekivati da ću motkom nekoga da teram da bude civilizovan. Računam da će ga naterati poslovni rezultati na to i norme EU koje ćemo u narednom periodu usvojiti. Računam i da će pobediti želja da budemo normalna zemlja, a ne farma u kojoj smo svi uvaljani u blato", rekao je Dačić.

"Srbija želi stabilizaciju između Ukrajine i Rusije"

Srbija želi stabilizaciju odnosa Ukrajine i Rusije i da se pronadje političko rešenje u odnosima te dve države, izjavio je Dačić.

"I Ukrajina i Rusija su nam prijateljske zemlje i prijateljski narodi i tragično je to što se dešava. Zato i želimo stabilizaciju i da se pronadju politička rešenja u odnosima Rusije i Ukrajine", rekao je Dačić.

Na pitanje zašto Srbija nije otvorenije iskazala svoj stav u vezi sa krizom u Ukrajini, Dačić je rekao:

"Zato što Srbija nije Kina, ni Rusija, Amerika, Nemacka.. Zato što smo odavno, mi, koji smo u vladi, prestali da sanjamo san o sopstvenoj ogromnosti i važnosti, a to preporučujem i svima ostalima".

On je rekao da je Srbija mala zemlja i da od nje ništa ne zavisi u medjunarodnim odnosima u svetu.

"Nismo bitni pa da nas svi pitaju za naš stav, a imamo i sopstvenih muka, od Kosova, pa do pregovora o priključenju EU, da ne govorim i o ekonomskim mukama sa kojim živimo", rekao je premijer.

Dačić je ukazao da se na primeru Krima najbolje vidi koliko je bila pogrešna odluka nekih zemalja da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Tako je utvrdjen presedan koji bi mogao da postane pravilo u mnogim zemljama u svetu. U svakom slučaju, Srbija po svakom pitanju u medjunarodnoj zajednici mora, pre svega, da vodi racuna o sopstvenim interesima", ocenio je Dačić.

Na pitanje zašto Srbija nema precizno definisanu spoljnu politiku i kako bi ona trebalo da izgleda u narednih 10-20 godina, Dačić je rekao da su trezvenost, realnost i jasno sagledavanje svog mesta u svetu osnove plana za budućnost.

"Gubili smo vreme na priče, teorije, stavove, a da, pritom, nikada nismo napravili plan za budućnost", rekao je Dačić i dodao da misli da je jedan od većih uspeha ove vlade upravo to što je taj posao započela.

Premijer je kazao da je jako zadovoljan jer je uspeo da ova vlada postavi osnove, principe tog plana koji Srbiji još nedostaje.

"Sada znamo gde hoćemo da idemo, znamo i kakve odnose, interesne, želimo da imamo i sa EU, i sa Rusijom, Kinom, Amerikom....znamo, na kraju, ko smo i šta sve treba da uradimo da bismo bili cenjeniji i poštovaniji u svetu. Konačano, uspeli smo i da budemo prihvaćeni kao država koja ima svoju reč, a samim tim i svoju snagu" rekao je Dačić.

On je ocenio da Srbija sada ima sve uslove da konačno napravi i svoj plan, izrazivši nadu da će i to u narednom periodu biti uradjeno.

Na pitanje da li je na delu izmena Briselskog sporazuma jer Vlada Kosova želi da se sud na severu formira za sedam opština u kojima bi Srbi bili manjina, umesto za četiri sa srpskom većinom, Dačić je rekao da je proveo više od 220 sati u pregovorima i da je stalno morao da vodi računa o svim mogućim i nemogućim zamkama i prevarama.

"Priča o sudu je samo jedna od njih", rekao je Dačić i dodao da je Srbija, zahvaljujući činjenici da je uradila ono što je rekla da će uraditi i što je tokom pregovora svojim ponašanjem zaslužila poštovanje i poverenje, sada u situaciji da EU podržava njene stavove i ne dozvoljava da se sve završi bilo kakvom prevarom.

"I imali smo, prvi put u poslednjih dvadesetak godina, situacije u kojima je viskoa predstavnica EU, lejdi Ketrin Eston, veoma jasno stavljala do znanja drugoj strani da ne prihvata njihove stavove i predloge i da podržava Srbiju", rekao je Dačić.

On je kazao da je to još jedna od činjenica na koju je, posle svega, ponosan. "Predsednik sam vlade, koja je ozbiljno počela da vraća ugled, i težinu, Srbiji".

Upitan kada će biti napisan statut zajednice srpskih opština i kada će ta nova institucija početi da radi, Dačić je rekao da je to još jedan dokaz koliko je ostalo mnogo posla oko Kosova.

"I zato je važno što pre ustanoviti zajednicu, njen status i sva ostala dokumenta. To je stvaranje pravnog okvira za Srbe na Kosovu, onog po kojem će da žive i koji će da ih štiti. Izuzetno važan posao i moramo ga završiti što pre", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: