Obama i Putin sat vremena o Krimu

Predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su sinoć telefonom sat vremena o situaciji u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

07:04

Default images

U njihovom drugom telefonskom razgovoru u proteklih šest dana, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države, saopštila je Bela kuća. Na drugoj strani, iz Kremlja je poručeno da je Putin rekao da Rusija ne može da ignoriše pozive upomoć iz Ukrajine, ali i da SAD i Rusija ne smeju da žrtvuju svoje odnose.

Iz Moskve je saopšteno i da je tokom razgovora Putin istakao da Rusija reaguje primereno situaciji "u bratskoj zemlji" i u skladu sa međunarodnim pravom.

Tokom razgovora Obama je izneo uslove diplomatskog rešenja, za koje se zalažu zvaničnici SAD.

Prema odredbama tog sporazuma, Rusija bi povukla svoje vojnike u baze na Krimu, dozvolila međunarodnim posmatračima da se postaraju da se prava etničkih Rusa poštuju i pristala na direktne razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima.

"Predsednik Obama je naglasio da postoji način za diplomatsko rešenje situacije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz Kremlja se ističe da su dva svetska lidera "identifikovali razlike u pristupu problemu i analizirali srž uzroka trenutne krize u Ukrajini", a da je Putin rekao da odnosi dve zemlje ne bi trebalo da trpe zbog ukrajinske krize.

"Predsednik je istakao fundamentalnu važnost rusko-američkih odnosa u održavanju stabilnosti i bezbednosti celog sveta. Ovi odnosi ne smeju biti žrtvovani zbog individualnih razlika, iako veoma važnih, u međunarodnim problemima", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski predsednik je odbacio tvrdnje da Moskva stoji iza zauzimanja Krima i ponovo naveo da su naoružani ljudi na poluostrvu "pripadnici lokalnih jedinica za samoodbranu".

Putin je istakao da Rusija želi da sarađuje sa zapadnim silama, ali da svako rešenje krize mora biti zasnovano na sporazumu koji je, uz posredovanje EU, 21. februara potpisao svrgnuti predsedednik Viktor Janukovič koji je, prema Putinovim rečima, legitimni predsednik Ukrajine, navodi Rojters.

Putin i Obama su se složili da ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri treba da nastave "intenzivne kontakte po pitanju Ukrajine".

Obama je o situaciji u Ukrajini razgovarao i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i oni su se složili da intervencija Rusije u toj zemlji predstavlja pretnju po mir u svetu, saopštila je juče Bela kuća.

"Dvojica lidera su se složila da postupci Rusije ugrožavaju mir i bezbednost u svetu i istakla su značaj očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Oni su rekli da će zajedno sa drugim partnerima iz G7 insistirati na tome da Rusija poštuje svoje obaveze prema suverenitetu Ukrajine", navela je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: