Cela škola ide na pričešće

Kolektivno pričešće vernika nije neuobičajeno. Međutim, jeste neobično da čujete da se zajedno pričestilo više od stotinu učenika OŠ u Bresnici.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

15:50

Default images

Jutros je nakratko zaustavljen saobraćaj na magistralnom putu Čačak - Kragujevac, jer su učenici Osnovne škole "Đeneral Marko Đ. Katanić" iz Bresnice organizovano otišli na pričešće.

Đaci kažu da poste i kod kuće, ali da im je lepše da sa društvom idu na pričešće.

Organizovano pričešće preraslo je u tradiciju. Deca uglavnom poste prvu nedelju vaskršnjeg posta. U crkvi Pokrova presvete Bogorodice, iz 1825. godine, pričestilo se skoro 90 odsto učenika.

"Mi stariji, zreli ljudi smo mnogo više u grehu nego deca koja su anđeo božji i koja su tek počela da žive. Oni nemaju tih smrtnih grehova kao mi odrasli. Ali dobro je da se deca uče, da znaju kad sutra budu odrasli ljudi, kad budu porodični ljudi, da znaju da treba da se posti, da treba da se ispoveda, pričešćuje", kaže Radica Čanić, sveštenik parohije u Bresnici.

Za zaposlene u školi, pored očuvanja tradicije, cilj je i zaštita bezbednosti dece. Mira Dragutinović, direktorka škole, kaže da je škola imala saglasnost roditelja i da je sve urađeno u dogovoru sa njima.

Časovi su na taj dan u školi bili kraćeni, a učenici su se nakon pričešća vratili u klupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: