"Preduzeti akciju zbog Krima"

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pozvala je Evropu da preduzme snažnu akciju zbog namere Krima da se priključi Rusiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

22:57

Default images

Govoreći nekoliko sati pošto je parlament Krima glasao da se priključi Rusiji, vidno uzbuđena Timošenkova je upozorila da će ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiti svaku slabost Zapada, preneo je Rojters.

"Ukoliko dozvolimo Rusiji 16. marta da održi referendum pod oružanom pretnjom anektiranja Krima izgubićemo Ukrajinu i stabilnost u čitavom svetu", rekla je Timošenko na sastanku Evropske narodne partije, najvećeg bloka u Evropskom parlamentu.

"Ukoliko ne bude pravovremene podrške Ukrajini, prave podrške, onda je teško predvideti posledice nedelanja", kazala je Timošenko.

Timošenko, koja je dva puta bila premijerka Ukrajine i jedan od kandidata za predsednika, poručila je da je Ukrajina preslaba da se sama usprotivi Moskvi i da upotreba vojne sile protiv Rusije ne treba da bude isključena.

"Zaustavljanje ruske agresije nije samo pitanje postizanja slobode za Ukrajinu. Mi govorimo o slobodi za čitav region. Mi govorimo o ratu ili miru u Evropi", navela je ona.

Timošenko je pozvala Veliku Britaniju i SAD, kao potpisnice memoranduma iz Budimpešte 1994, kojim se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine, da deluju kao posrednici u pregovorima s Moskvom.

Govoreći dve sedmice pošto je puštena iz zatvora, nakon pada vlade predsednika Viktora Janukoviča, Timošenko je, takođe, istakla da se Ukrajina i dalje nada potpisivanju sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je Janukovič odbio da potpiše.

"Veoma se nadam da ćemo pre ili posle predsedničkih izbora (25. maja) potpisati sporazum o pridruživanju sa EU", dodala je Timošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: