Referendum na Krimu 16. marta

Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 16. marta, izjavio je danas agenciji Itar-tas prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

11:18

Default images

"Referendum će biti održan 16. marta", rekao je on.

Temirgalijev je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da će na referendumu biti postavljena dva pitanja - "Da li ste za ulazak Krima kao subjekta Federacije u sastav Ruske Federacije" i "Da li ste za obnavljanje ustava Krima iz 1992. godine".

Prema tekstu Ustava Krima iz 1992, ta republika stupa u državu Ukrajinu i određuje odnose sa njom na osnovu ugovora i sporazuma, podseća ta ruska agencija.

Krimski parlament 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova i raspisao za 25. maj referendum na kom bi se, kako je najavljeno, građani izjašnjavali o tome da li Krim ima "državnu samostalnost" i ulazi u sastav Ukrajine "na osnovu dogovora i sporazuma".

Aksjonov je pre pet dana rekao da će referendum o statusu biti održan 30. marta, a prekjuče najavio da bi mogao da bude održan i pre 30. marta.

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

SAD: Mora i Kijev da se pita

Referendum o pripajanju Krima Rusiji, bez učešća ukrajinskih vlasti, predstavljao bi kršenje međunarodnog prava, smatraju u Vašingtonu.

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je da svaka odluka o Krimu ili bilo kom drugom delu Ukrajine, mora da bude doneta uz učešće vlasti u Kijevu", rekao je neimienovani visoki zvaničnik američke vlade.

Isti izvor poručio je da je Ukrajina država s jasno definisanim granicama i da jedino ukrajinski narod može da odlučuje o svojoj poliričkoj budućnosti, preneo je Frans pres.

"Ne možete doći u situaciju u kojoj je legitimna vlada jedne države isključena iz procesa odlučivanja o sudbini pojedinačnih oblasti te zemlje. To je čisto kršenje međunarodnog prava", istakao je izvor iz Vašingtona za francusku agenciju.

Ukrajina raspušta skupštinu Krima

Ukrajinski parlament će pokrenuti proceduru raspuštanja regionalne skupštine Krima nakon što je ta institucija zatražila da se pridruži Rusiji, izjavio je danas privremeni predsednik Aleksandar Turčinov.

"Rada (ukrajinski parlament) će pokrenuti proceduru raspuštanja skupštine Krima", najavio je Turčinov u kratkom televizijskom obraćanju i dodao da će vlada u Kijevu takođe sprečiti održavanje referenduma, preneo je Rojters.

"To nije referendum, to je farsa i zločin protiv države kojeg je osmislila vojska Ruske Federacije", istakao je Turčinov.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je danas načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije, javile su ruske agencije.

"Stupiti u sastav Ruske Federacije sa pravima subjekta RF", navedeno je u tekstu odluke, koju je agenciji RIA Novosti dao na uvid poslanik krimske skupštine Sergej Šuvajnikov.

Potpredsednik ruske Dume i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Neverov izjavio je da je ova odluka istorijska.

"Mi smo jedan narod, koji je neodgovornom voljom partijskih funkcionera bio podeljen", rekao je on Itar-tasu.

Ranije danas Temirgalijev je saopštio da će referendum o statusu Krima, na kom će biti pitanje o pristupanju Rusiji, biti održan 16. marta.
Itar-tas podseća da je ranije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija nema planove za prisajedinjenje Krima.

Obama: Referendum krši međunarodno pravo

Američki predsednik Barak Obama je danas izjavio da bi održavanje planiranog referenduma o priključenju ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

"Planirani referendum o budućnosti Krima bi predstavljao kršenje ukrajinskog ustava i međunarodnog prava", rekao je Obama u obraćanju novinarima u Beloj kući, preneo je Rojters.

"Legitimna vlada Ukrajine mora da bude uključena u svaku eventualnu diskusiju o budućnosti te zemlje", istakao je američki predsednik.

Obama je dodao i da današnja odluka američke adminstracije da uvede vizne restrikcije Rusima i Krimljanima za koje smatra da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine ima za cilj kažnjavanje Moskve zbog uplitanja u ukrajinsku krizu.

Predsednik SAD Barak Obama danas je potpisao izvršno naređenje kojim je odobrio uvođenje sankcija "pojedincima i entitetima odgovornim za aktivnosti koje podrivaju demokratske procese ili institucije u Ukrajini".

Američki državni sekretar DŽon Keri poručio je danas da je "Krim Ukrajina", nakon što je skupština te autonomne republike danas donela odluku o stupanju Krima u sastav Ruske Federacije.

"Krim je deo Ukrajine. Krim je Ukrajina. I mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i vlada Ukrajine treba da bude uključena u svaku odluku", rekao je Keri novinarima u Rimu, a preneo AFP.

Keri se danas u Rimu sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na marginama konferencije o Libiji kako bi razgovarali krizi u Ukrajini, a to je već drugi sastanak u isto toliko dana između pomenute dvojice zvaničnika.

Lavrov izjavio je danas posle susreta sa Kerijem da dogovor o rešenju ukrajinske krize još nije postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: