Leks specijalis za nestale bebe

Članovi Udruženja „Roditelji nestalih beba Srbije“ traže poseban zakon koji će se odnositi samo na nestale bebe i uvođenje video nadzora u porodilišta.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

12:39

Default images

O krađi novorođenčadi u Srbiji nadležni godinama uglavnom izbegavaju da govore. Anketni odbor, koji je Skupština Srbije osnovala pre skoro 10 godina, nije rasvetlio da li se kradu bebe u porodilištima širom zemlje.

Udruženje koje okuplja roditelje nestalih beba zahteva uvođenje posebnog zakona koji bi omogućio da se spreče zloupotrebe.

Milijani Čumić su posle porođaja 1978. rekli da joj je beba umrla. Posle četvrt veka, kada su otkrivene afere o krađi beba, odlučila je da proveri svoj slučaj, a rezultati su je šokirali. Kako kaže, te noći na Zvezdari su rođene dve bebe.

“Ako je moja devojčica stvarno među mrtvima, među živima treba da bude jedna, dve su žive. Otišla sam kod jedne, otišla kod druge i videla sam koja je moje dete. Ta žena koja je nju odgajila, ona samo crveni i lomi ruke i govori kako nije ništa znala, videla je dete na rođenju pa posle mesec dana. Je l’ su vam jasne sad neke stvari”, pita Milijana Čumić.

Predsednik Udurženja “Roditelji nestalih beba Srbije“ Vladimir Čačarević optužuje lekare u beogradskom, novosadskom i kruševačkom porodilištu da su odgovorni za najviše slučajeva nestale novorođenčadi.

“Tražim podršku i novinara, jer u Srbiji niko nije zaštićen, kada je reč o krađi beba i zato apelujem i na vašu pomoć", rekao je Čačarević novinarima.

On traži donošenje posebnog zakona i primenu iskustava iz inostranstva.

“Otac do samog porođaja ima pravo da bude pored žene, dobijaju narukvicu s istim bar kodom beba on i majka, u slučaju da beba izađe u neki deo bolnice gde ne treba, oglašava se alarm i vrata se zatvaraju automatski, dolaze lekari, vatrogasci i obezbeđenje bolnice. Ako se toliko okrećemo ka Americi ili Evropi, onda mislim da ovo ne bi trebalo da bude problem da se napravi ovakav sistem u porodilištima”, ocenio je on.

Čačarević je rekao da je nedavno u Njujorku razgovarao u Komitetu UN za ljudska prava sa šefom tima Leonardom Kastiljom, kojem je izneo probleme u vezi sa nestalim bebama iz srpskih porodilišta i predočio mu da je za poslednjih 10 godina podneto više od 1.500 prijava.

Prema njegovim rečima, od tih prijava nijedna nije procesuirana i nema nijednog epiloga na sudu. Za greške lekara podneto je samo šest krivičnih prijava, dodao je on.

U tim procesima donete su samo prvostepene, ali ne i pravosnažne presude, kaže Čačarević koji je, kako je rekao, takođe otac bebe koja je nestala. On je najavio i formiranje posebnih timova koji će 24 sata biti mobilni na teritoriji Srbije i koje će u svakom trenutku, ukoliko ih roditelji pozovu, moći da uzmu bris za DNK analizu.

Ta analiza, dodao je, biće rađena u laboratorijama van zemlje zbog, kako je naglasio, lošeg iskustva koje je Udruženje imalo.

"Radili smo šest DNK analiza u privatnim klinikama u Srbiji i razultati svih šest su bili negativni, a kada smo ih uradili u Beču, rezultati su bili pozitivni", rekao je Čačarević.

Ministarka zdravlja u ostavci hvali se time da je, na inicijativu stranke kojoj pripada, još 2005. godine osnovan anketni odbor, međutim priznaje da su rezultati bili skromni, ali ohrabrujući.

“To je nešto što pripada dosadašnjoj prošlosti i to ohrabruje i daje nadu da se mogu i ubuduće činiti koraci pre svega na zakonodavnom planu koji su obavezujući, a onda kroz nadzornu funkciju i na izvršne organe koji treba da rade svoj posao na ovu vrlo osetljivu temu”, rekla je ministarka.

Ona je rekla i da je rad anketnog odobora rezultirao donošenjem izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, koje su dale pravo roditelju ili bliskom srodniku da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, kao i da vidi svoju bebu, ukoliko je umrla.

"Dosta toga je urađeno od 2005. godine, kada ništa nije postojalo, ali taj parcijalni rad nije dao željeni rezultat, jer sumnja značajnog broja roditelja da problem nije rešen, već da tinja je nešto što nas obavezuje na veliku pozornost", rekla je Đukić Dejanovićeva. Kada je reč o video kontroli, dodala je ona, mora imati striktne mere i granice zbog zaštite podataka o ličnosti.

Đukić Dejanovićeva je takođe naglasila da Ministarstvo zdravlja mora imati konkretnu prijavu o kom porodilištu se radi da bi moglo da reaguje, ali da do sada nijedna takva prijava ili primedba nije dostavljena.

“Ako se nešto događa, lanac samo počne u porodilištu, a pitanje je u kojoj fazi sa otkrije. Nadzor porodilišta je značajan, ali ako se radi o nekoj vrsti organizovanog kriminala, koja je usmerena na naše najmlađe žitelje, onda je potreban organizovan odgovor društa", zaključila je Đukić Dejanovićeva.

Predstavnici Udruženja, kao i funkcioneri SPS-a - Đukić Dejanovićeva, koja je potredsednica stranke, zamenik predsednika Žarko Obradović i poslanik Milisav Petronijević, odbacili su primedbe da je sastanak upriličen tokom predizborne kampanje i da predstavlja uključivanje Udruženja u kampanju.

Predstavnici Udruženja su naglasili da ih je poslanička grupa SPS pozvala na razgovor i da će prihvatiti slične pozive svih stranaka, ukoliko ih bude, jeste problem o kojem govore ne može biti stranački omeđen.

U Udruženju roditelja tvrde da je najveći problem u pravosuđu, pre svega u tužilaštvu, koje sporo ili nikako ne reaguju na podnete prijave, pa pojedini slučajevi decenijama ne dobijaju epilog. Oni tvrde da na ogroman broj prijava Ministarstvo pravde i tužilaštvo ne odgovaraju, već ih guraju u fioke i štite jedni druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: