Kina objavila rat zagađenju

Kineski premijer Li Kećijang objavio je danas rat zagađenju zbog rastuće zabrinutosti stanovništva koje se guši u smogu, kao i zbog bezbednosti hrane.

Izvor: Beta

Sreda, 05.03.2014.

08:43

Default images

Posle 30 godina industrijalizacije i ubrzane urbanizacije, Kina, druga privredna sila u svetu, ali u kojoj se 70 odsto energije još dobija od uglja, guši se u teškom atmosferskom zagađenju.

Pogoršanje životne sredine predstavlja "upozorenje prirode od slepog i neefikasnog modela razvoja", ocenio je Li u govoru na otvaranju godišnjeg zasedanja Narodnog Kongresa (parlamenta) Kine.

"Odlučno objavljujemo rat zagađenju, kao što smo to uradili protiv siromaštva. Ove godine ćemo uklonuti 500 peći koje rade na ugalj, kao i šest miliona starih vozila", rekao je premijer koji je godinu dana na funkciji.

Li je rekao da će vlada raditi na zaštiti vode, zemlje, vlažnih područja i šuma i obećao i stroge mere za zaštitu proizvodnje namirnica veoma lošeg kvaliteta.

Na taj način "ćemo se boriti protiv zagađenja u tanjirima", dodao je premijer.

Poslednjih nedelja u mnogim gradovima Kine indeks zagađenosti vazduha dostigao je izuzetno visoke vrednosti, pa su mnogi pohitali da kupe maske za lice i filtere za prečišćavanje vazduha kako bi se odbranili od gustog smoga, koji je rezultat višedecenijskog ekonomskog rasta.

Svake godine u Kini se u vazduh emituje čistih 22 miliona tona sumpor-dioksida, dok se iz preostale dve trećine od ukupne emisije, ili 40 miliona tona, uklanja sumpor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: