Rusija i Ukrajina da razgovaraju

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pozvao je na uspostavljanje direktnog kontakta između vlada Ukrajine i Rusije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

14:35

Default images

On je takođe Moskvu pozvao da prisustvuje razgovorima u okviru Budimpeštanskog sporazuma, sutra u Parizu.

Govoreći u parlamentu, Hejg je rekao da britanska vlada osuđuje svako kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pohvalio ukrajinsku vladu što je na tu ekstremnu situaciju odgovorila odbacivanjem provokacija, saopštio je Forin ofis putem Tvitera.

Britanski ministar spoljnih poslova je upozorio da postoji opasnost od eskalacije situacije u Ukrajini ili loše procene razvoja događaja, kao i pretnje po "teško izvojevan mir i stabilnost u Evropi".

"Naši saveznici i mi osuđujemo vojnu intervenciju u Ukrajini, upozoravamo na dalju eskalaciju i pozivamo na direktni kontakt između vlada Ukrajine i Rusije", rekao je.

"Podržavamo ukrajinsku vladu, koja se suočava sa političkim i ekonomskim nedaćama povrh invazije na svoju teritoriju", poručio je Hejg.

Prema njegovim rečima, u interesu Velike Britanije je slobodna, demokratska, jedinstvena, stabilna i mirna Ukrajina, koja može da sama odlučuje o svojoj budućnosti. "Važno je dati jasan odgovor na te događaje i da se tako nešto ne ponovi", zaključio je britanski šef diplomatije.

Tokom posete Kijevu, Hejg je juče upozorio Rusiju na "posledice i cenu" intervencije u Ukrajini, na navodeći više detalja. Hejg je, uoči posete, istakao da će Velika Britanija nastaviti da savetuje Rusiju da direktno razgovara sa ukrajinskim liderima kroz ministarske i vojne kanale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: