"Zenit krize u Ukrajini prošao"

U Ukrajini je prošao zenit krize "u smislu straha od vojne konfrontacije" i na scenu stupa diplomatija, ocenuje za B92 Boško Jakšić, komentator lista Politika.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

23:18

Default images

I Zapad i Rusija mogu da izvuku poneku korist iz krize, a jedini gubitnik je Ukrajina, kaže on.

Posle nekoliko kritičnih dana, ukrajinska kriza ulazi u fazu u kojoj će diplomatija igrati značajniju ulogu uz moguće, limitirano "zatezanje konopca", kaže komentator Politike Boško Jakšić.

On smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin u povoljnijem položaju, iako to možda tako ne izgleda na prvi pogled. Ključna reč nastavka ukrajinske krize je ekonomija, kaže Jakšić.

"Mislim da je Putin dobro pročitao Zapad i da zbog toga od njega na Zapadu toliko zaziru... On je shvatio da ona politika pričanja o ljudskim pravima, slobodama i demokratiji postoji donekle, ali kada ruski kapital dođe u londonski "city", a govorimo o desetinama milijardi dolara - onda se svi raduju ruskom novcu i to je nešto što određuje i ovu situaciju. Mi ako govorimo o ekonomskom faktoru onda govorimo o hiljadama milijardi dolara obostrane trgovine Zapada i Rusije. Taj interes Zapada možemo da pratimo. Nemačka, koja ima jak interes, je umerenija i spušta loptu", rekao je Jakšić.

Jakšić smatra da ni Vašingtonu ne odgovara dalja konfrontacija sa Moskvom bez obzira na reči osude ruske politike u Ukrajini, koje su se čule ovih dana, pa i na otvorenu podršku demonstrantima, koju je, dolaskom u Ukrajinu, pružio državni sekretar Džon Keri.

"Na malo duži rok posmatrano i Amerikancima je potrebna Rusija", dodaje. "Amerikanci se ove godine povlače iz Avganistana i neophodna im je pomoć Rusije, da im otvori te puteve... Pogledajmo krizu u Siriji, bez Rusije i bez Moskve nema ni mirovnog sporazuma u Siriji".

Jedini izlaz iz krize je kompromis, smatra Jakšić.

"Rusija se nametnula kao neizbežan partner i koliko god imali pretnje, osude, ova situacija mora da se završi - da svako nesto dobije. Ovo nije situacija da ima poraženih i pobednika. Zapad je dobio novu vlast u Kijevu koja ce voditi drugu vrstu politike koja će biti proevropski orijentisana, a Rusija je cementirala svoju sferu uticaja na Krimu i na istoku Ukrajine... Kad se sve analizira, najveći gubitnik je Ukrajina, jer je sada mnogo oštrije i opasnije podeljena, nego u novembru prošle godine kada su počeli protesti", zaključuje Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: