Traže referendum o nezavisnosti

Proruski građani Krima večeras su na mitingu u Simferopolju zatražili da se na referendumu krajem marta izjasne o nezavisnosti te teritorije,

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

20:24

Default images

Oni traže da se izjasne o nezavisnosti a ne o većoj autonomiji u okviru Ukrajine, javlja sa lica mesta izveštač televizije "Prva".

Građani Simferopolja, koje je ta televizija anketirala, objasnili su da su protiv nove vlade u Kijevu, ne iz nacionalističkih razloga, već zato što žele red i stabilnost.

"U Ukrajini je vlast preuzela hunta. Mi nismo za stari režim, ali ne zelimo da podržimo vladu koja okreće leđa Rusiji", rekla je jedna žiteljka Krima.

Referendum o statusu Krima biće održan 30. marta, kao što je i planirano, saopštio je danas predsednik parlamenta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.

Datum referenduma neće biti promenjen, rekao je on i dodao da raniji datum održavanja referenduma nije moguć zbog problema vezanih za organizaciju, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

"Do 30. marta mi ćemo biti spremni za održavanje referenduma na pravi način i pripremimo se kako treba. Mi imamo još puno posla da uradimo, tako da smo sebi dozvolili taj krajnji datum. Pored toga, mi treba da održimo dve vanredne plenarne sednice na kojima ćemo razgovarati o referendumu, imenovati izbornu komisiju, predsednika i odrediti budžet", rekao je on.

Ranije danas, premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da referendum o statusu Krima može biti održan i pre 30. marta.

Premijer Krima je istakao da republička vlada donosi odluke na osnovu mišljenja i potreba stanovništva tog poluostrva, a ne Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: