Pjongjang opet testira rakete

Severna Koreja je iz svoje istočne luke Vonsan danas ispalila više raketa u more, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

11:11

Default images

Ministarstvo u Seulu pri tom ocenjuje da njihov severni sused očigledno demonstrira svoju snagu tokom tekućih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Rakete su ispaljene sa MLRS lansera, koje karakteriše mogućnost višestruke paljbe, visoka automatizovanost i mobilnost, sa kojih se mogu ispaljivati rakete zemlja - zemlja, prenosi AFP.

Severna Koreja je i prošle nedelje s istočne obale lansirala četiri rakete "skad", dometa od 300 do 800 km, koje bi znači mogle da pogode bilo koju metu u Južnoj Koreji. Seul je to okarakterisao kao "bezobzirnu provokaciju".

SAD su pozvale Severnu Koreju da pokaže uzdržanost i da se pridržava rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojima se od Pjongjanga traži da napusti svoj balistički raketni program.

Nedavno je susret porodica razdvojenih u ratu na Korejskom poluostrvu, prvi za tri godine, uneo nadu da bi između Severa i Juga moglo da dođe do većeg otopljavanja i saradnje.

Tom prilikom, međutim, nije uslišena želja Pjongjanga da se vojne vežbe SAD i Južne Koreje odlože za kasnije. Vežbe su počele prošle nedelje i potrajaće sve do sredine aprila, a Severna Koreja ih je proglasila "probom za invaziju".

Najnovija lansiranja raketa se tumače kao želja Pjongjanga da demonstrira svoju moć nakon što je prethodno napravio kompromis oko susreta razdvojenih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: