"Nerazumljiva odluka o Ivanoviću"

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da je potpuno nerazumljivo to što je lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću produžen pritvor.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

23:57

Default images

Podsetimo, Oliver Ivanović danas je započeo štrajk glađu.

Vulin strahuje da će parlamentarni izbori na Kosovu usporiti proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Niko više ne može da razume što je produžen pritvor Oliveru Ivanoviću. Država Srbija je dala garancije da će biti dostupan nadležnim organima. Mi tražimo samo sitnicu, a to je da se brani sa slobode", kazao je on u emisiji "Srbija realno" televizije "Skaj plus".

"Još se borimo da se on prebaci iz Prištine u Kosovsku Mitrovicu", dodao je Vulin.

On je naglasio da se Ivanović nalazi u zatvoru u kojem po pravilu nisu "najbolji ljudi" i da se drži u pritvoru među Albancima pod optužnicom da je vršio zločine nad Albancima.

"Ne razumem šta se dešava. Prihvatili su garancije za Veselinovića, ali ne i za Delibašića i Ivanovića", istakao je on, dodajući da je Ivanović pritvoren jer neko u Prištini očigledno nije želeo da Srbi izađu na izbore, ali su oni, kako je naveo, pokazali da su zreli i nisu naseli na taj pritisak.

Oliver Ivanović započeo je danas štrajk glađu, a njegov jedini zahtev je da bude premešten iz Prištine u Pritvorski centar u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je Ivanović danas započeo štrajk glađu i da je u Pritvorskoj jedinici u Prištini suočen sa bezbednosnim i zdravstvenim problemima.

Vulin je, vezano za ishod izbora za gradonačelnika u severnoj Kosovskoj Mitrovici, rekao da je prirodna stvar da je podržana politika vlade Srbije, izrazivši posebno zadovoljstvo što je na ponovljene izbore izašao veći broj građana nego na prethodnim pokušajima izbora.

Oni su, prema njegovim rečima, u većem broju izašli jer su znali da su pred njima izazovi na koje mogu da odgovore, i tako se nije dogodilo da Albanac bude gradonačelnik.

Govoreći o prioritetima novih gradonačelnika srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Vulin je kazao da su se do sada lokalni funkcioneri ponašali kao predstavnici neke druge države i da sada imamo ljude koji treba da razmišljaju za dobrobit svoje sredine.

Tako će se novi gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, prema njegovim rečima, posvetiti najpre sprečavanju ilegalne gradnje i promene etničke strukture i onda infrastrukturnim pitanjima, a država Srbija će se baviti statusnim pitanjima.

Država Srbija će se, kako je dodao, truditi da otvara nova radna mesta, da pokuša da oživi proizvodnju i poljoprivredu.

S tim u vezi je ukazao na skijaški centar u Brezovici, za koji je rekao da će pokušati da dovede „naše ljude“ da ga revitalizuju.

Što se ZSO tiče, otežavajuća okolnost za njeno formiranje su, prema njegovim rečima, izbori za prištinski parlament.

On je dodao da će se, tokom predizbornog perioda, prištinske vlasti truditi da budu nekooperativne.

"ZSO može da bude formirana za nekoliko dana, ali mora najpre da se vode pregovori, koji neće biti prijatni. Ali ZSO će svakako biti", poručio je Vulin.

Još je dodao da se Vlada bori protiv ideje smanjenja rezervisanih mesta za Srbe u kosovskoj skupštini, dodajući da ne veruje da će doći do toga, te da postoji i međunarodno razumevanje za protivljenje takvoj ideji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: