NATO nam bacio 10 t uranijuma

Portal Gazetaexpress piše da su UN sakrile izveštaj šefa misije za prostorni program UN, po kom je NATO na Kosovu 1999. bacio 10 t osiromašenog uranijuma.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

11:16

Default images

U izveštaju Bakarija Kantea navodi se da se bombardovanje desilo u vreme setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo posledicama u celom lancu ishrane. Kao posledica toga buduće generacije su izložene povećanju broja obolelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba, navodi "Ekspres".

Izveštaj šefa misije za prostorni program UN Bakarija Kantea 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja Srbije nije nikada javno objavljen. Delovi tog izveštaja su ipak dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Parsonu.

On je uspeo da dobije izveštaj Kantea preko njegovih izvora i da ga objavi u junu 1999. godine u švajcarskom dnevniku "Kurijer", sa naslovom "Alarmantni skriveni izveštaj o posledicama bombardovanja Jugoslavije", navodi list "Ekspres".

U tekstu se navodi i da su izveštaji o posledicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom po zdravlje ljudi na Balkanu bili kritikovani i na kraju promenjeni u kancelarijama UN, prenosi agencija Kosovapres.

Izveštaj je, međutim, bio kategoričan u oceni da će buduće generacije koje će živeti u mestima na koje su bačene bombe obolevati od raka, leukemije i da će se povećati broj deformiteta kod novorođenih beba.

Izveštaj Kantea kaže i da je zbog bombardovanja "priroda u Jugoslaviji konatminirana opasnim substancama, među kojima je najopasniji PCB, izuzetno kancerogen i odgovoran za imunološka obolenja". Izveštaj navodi da je jedan litar PCB dovoljan da kontaminira jednu milijardu galona vode, prenosi "Ekspres".

Robert Parson je rekao da je jedan direktno informisan izvor njemu rekao u julu 1999. godine da je grupa naučnika Švajcaraca došla do još dramatičnijeg zaključka o efektima osiromašenog uranijuma na Balkanu nego što je bilo dato u zabranjenom izveštaju Bakarija Kantea.

"Njihovo istraživanje bilo je deo aktivnosti diplomatske grupe FOCUS, sačinjene od Švajcarske, Austrije, Rusije i Grčke. Pošto je Švajcarska platila sve troškove, ostali članovi trebalo je da ćute", kazao je Parsons.

Samo nakon velikog javnog pritiska Amerikanci su prihvatili da je municija bila punjena "prljavim" uranijumom, koji je najopasniji za ljude i ambijent, zaključuje "Ekspres".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: