ROSU upao u sud, priveli i 5 Srba

Pripadnici ROSU upali jutros u zgradu suda u Štrpcu, koji radi u sastavu pravosudnog sistema Srbije, da bi je napustili posle jednog sata.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

10:35

Default images

Specijalne jedinice kosovske policije pretresle su i kuće i objekte na Brezovici, u Štrpcu i selu Gotovuša.

Kosovska policija privela je 5 osoba koje su zadrzane na informativnom razgovoru. Cetvorica su pripadnici Kosovske policije dok je peti privedeni lokalni šumar, svi su srpske nacionalnosti.

Jedinice kosovske policije ROSU jutros su blokirale putne pravce na nekoliko lokacija na Kosovu i pretresli kuće i objekte na Brezovici, u Štrpcu i u selu Gotovuša.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić potvrdio je tu informaciju i dodao da su, prema informacijama koje je dobio, jutros nešto pre osam sati u Sud upali specijalci ROSU.

Oni su privremeno zadržali tri radnika koji su se zatekli u zgradi, a ostalim radnicima, bez ikakvog objašnjenja, nije dozvoljeno da uđu u Sud.

"Nije nam poznat zakonski osnov za ovakvu akciju KPS-a, niti šta oni traže u zgradi Suda", rekao je Kabašić agenciji Beta i dodao da je o događaju izvestio Ministarstvo pravde Srbije.

Prema Kabašićevim rečima, "okupacione snage KPS-a ROSU" obavile su premetačinu u Sudu u Štrpcu, iznele registratore i ostalu dokumentaciju, a trenutno se utvrđuje šta je sve izneto iz Suda.

Posle jednoga sata pripadnici ROSU napustili su zgradu i oslobodili radnike koje su jutros zadržali.

"Policija je pretresla kuce privedenih i izvršila upad u zgradu suda u Štrpcu koji radi sastavu pravosudnog sistema Srbije. Prilikom pretresa korišćeni su psi tragaci", naveo je za B92 komandir stanicae u Štrpcu Dragan Ivanović.

Nakon akcije kosovske policije nekoliko stotina meštana i članovi porodica privedenih okupilo se u centru Štrpca tražeći razjašnjenje od predsednika opštine Bratislava Nikolića. U Štrpcu nakon protesta situacija je napeta ali mirna.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Vulin: Cilj iseljavanje Srba

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da je cilj akcije kosovske policije u Štrpcu da uznemiri Srbe i natera ih da se odsele.

"Najnovija demonstracija nasilja u Štrpcu, od strane predstavnika prištinskih institucija lokalne samouprave, nije ništa drugo nego pokušaj da se još jednom uznemire i preplaše Srbi", rekao je Vulin za Televiziju Most iz Zvečana.

Ministar je dodao i: "Nije slučajno da se to dešava na prostoru gde su Srbi u apsolutnoj većini, gde Srbi žive vrlo kompaktno, gde uspevaju svih ovih godina."

"Stalno se dešavaju incidenti, od toga da je sedam ili osam puta meni bilo zabranjeno da dođem u Štrpce, do toga da su danas upali u zgradu našeg Suda, uzimali papire, dokumenta, obijali prostorije, radne stolove, uhapsili četiri Srbina koji rade u KPS policiji dugi niz godina", rekao je ministar.

Vulin smatra da to nasilje ima "samo jedan cilj, a to je da se Srbi uznemire i da napuste Župu".

"Nemojmo to dozvoliti, mi ćemo biti u toku, a naše Ministarstvo pravde je uputilo odgovarajuće proteste i očekujemo reakciju", rekao je Vulin i apelovao na građane da ostanu mirni.

Obećao je da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju "odmah obezbediti pravnu pomoć za sve uhapšene".

"Sve što je u našoj moći mi ćemo uraditi, kao i uvek", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: