Turska "posmatra" Krim

Turska pažljivo prati krizu u Ukrajini zbog straha za sudbinu tursko-tatarske manjine na Krimu, saopštio je izvor iz turske vlade.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.03.2014.

22:26

Default images

"Imamo važnu dužnost da ne zaboravimo na Tatare i u kontaktu smo sa zainteresovanim stranama (u Ukrajini) kako se ovaj spor ne bi pretvorio u oružani sukob. Mi (Turska) ne možemo da ostanemo puki posmatrači onoga što se tamo dešava", rekao je isti izvor iz Turske vlade u izjavi za agenciju AFP.

Turski zvaničnici navode da prava Tatara i njihovo postojanje mora biti garantovano, pošto 12 odsto stanovništva na Krimu čine Tatari koji govore turski i oni su sunitski muslimani, poput većine Turaka.

Krim je bio deo Otomanskog carstva dok ga nije osvojila Rusija krajem 18. veka, kada su Tatari bili većinsko stanovništvo u to vreme i mada su postepeno istiskivani, Turska i dalje ima snažne kulturne i druge veze sa Tatarima u Ukrajini, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: