"Teške odluke pred Netanijahuom"

Barak Obama izjavio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu mora da donese "teške odluke" neophodne da bi napredovali pregovori sa Palestincima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.03.2014.

22:02

Default images

Obama je to rekao posle sastanka sa Netanijahuom u Beloj kući, u nastojanju da spasi mirovni proces.

Međutim, izraelski lider je pesimistički ocenio: "Izrael radi svoj deo i žao mi je da to kažem, Palestinci ne rade".

Sastanak dvojice lidera označio je direktnije angažovanje Obame u mirovnim pregovorima, obnovljenim krajem jula prošle godine, zahvaljući nastojanjima američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Od tada je malo opipljivih rezultata postignuto i Keri sada umesto na sporazum o miru do kraja aprila, kako je bilo predviđeno, pokušava da navede dve strane da se saglase o okviru za nastavak pregovora.

Cilj okvira je da se pozabavi ključnim nesporazumima, kao što su buduće granice između dva naroda, sudbina palestinskih izbeglica i status svetog grada Jerusalima, podseća Asošiejted pres.

Obama je, takođe, danas rekao da je podrška bezbednosti Izraela jaka i da je i dalje moguće dvodržavno rešenje sukoba sa Palestincima, kako su preneli izraelski mediji.

Netanijahu je rekao i da je najveći izazov iranski nuklearni program, a Obama je ponovio svoju odluku da Iran neće postati nuklearna sila.

Izraelski lider je najavio da će učiniti "sve što mora da odbrani jevrejsku državu".

Jedan izraelski zvaničnik je pre sastanka Obame i Netanijahua rekao da postji napetost između njih dvojice i da je intervju koji je Obama dao pre sastanka još povećao tu napetost.

"Kada razgovaram s Bibijem, ovo je suština mog razgovora: Ako ne sada, kada? Ako ne vi gospodine premijeru, onda ko? Kako se to rešava?" rekao je Obama, koristeći Netanijahuov nadimak i citirajući reči rabinskog mudraca Hilela u intervju za "Blumberg vju" ( Bloomberg view).

Netanijahu je danas započeo petodnevnu poseti SAD i sutra će govoriti na godišnjem zasedanju moćnog proizraelskog lobija Američko jevrejskog komteta za javne poslove - AIPAC.

On će, takođe, posetiti Silonsku dolinu.

Obama će se 17.marta takođe u Beloj kući sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: