EU stopira vizne pregovore s Rusima

Evropski šefovi diplomatija odlučili su da obustave pregovore s Rusijom o viznim pitanjima, ukoliko Moskva izazvove eskalaciju krize, javlja Rojters.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

16:39

Default images

Rusija i Evropska unija pregovaraju o vizama od 2007. godine, kako bi Rusija imala bezvizni pristup državama članicama Unije. To je pitanje aktuelno na skoro svakom sastanku između Moskve i Brisela.

EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima, kao i o trgovinskim sporazumima, saopštili su ministri.

Šefovi diplomatija zemalja EU nekoliko sati su pregovarali o političkim, ali i o ekonomskim potezima koje treba preduzeti povodom krize u Ukrajini.

EU je zatražila da Kijev i Moskva stupe u direktne pregovore.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus upozorava Rusiju da bi "ciljane mere" prema EU , kao što su suspendovanje viza i trgovinskih pregovora mogle brzo da uslede. Fabijus napominje da do narednog sastanka može doći već u četvrtak , prenosi Rojters.

"Ako u narednim satima ne dođe do de-eskalacije, onda ćemo doneti konkretne mere kao što jsu suspenzija svih razgovora o vizama , suspenzija ekonomskih sporazuma i konkretno to znači da bi veze bile presečene u mnogim pitanjime", rekao je Loran Fabjius BFM TV .

"To bi bile ciljane mere koje bi uticale na ljude, funkcionere i njihovu imovinu", rekao je on dodajući da bi lideri EU mogli održati krizni sastanak već u četvrtak .

"Opšti ton je da su Rusi izgleda odlučili da idu još dalje. Evropa mora da bude čvrsta", ocenio je francuski šef diplomatije. Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton sazvala je sastanak na inicijativu Nemačke, nakon što je gornji dom ruskog parlamenta dao predsedniku Vladimiru Putinu odobrenje za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Šefovi diplomatija su pre sastanka izrazili zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije. Oni se, kako su saopštili, zalažu za dijalog i političko rešenje, ali i za povlačenje ruskih trupa.

Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine. Proruski demonstranti zauzeli su danas deo zgrade vlade u Donjecku.

"Konfrontacija EU i Rusije bi štetila svima"

Ministri spoljnih poslova EU su na sastanku rekli da je dijalog najplodniji način da se napravi korak ka njenom rešenju, ocenjujući da bi konfrontacija EU i Rusije nanela štete obema stranama.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski rekao je, povodom eskalacije situacije na poluostrvu Krimu u sastavu Ukrajine, da se EU suočava "s najozbiljnijom krizom" od balkanskih ratova pre dve decenije.

Irski ministar spoljnih poslova Imon Gilmor rekao je da su sankcije protiv Rusije jedna od opcija o kojoj će biti reči. Nekoliko drugih ministara, medjutim, navelo je da bi trenutni fokus trebalo da bude na diplomatiji i uspostavljanju direktnog dijaloga izmedju Rusije i novih ukrajinskih vlasti, kako bi se smanjile tenzije.

Šef španske diplomatije Hose Manuel Garsija-Margaljo rekao je da su u toku razgovori o organizovanju hitnog samita šefova država i vlada EU u četvrtak.

Uprkos žustroj i katkad neprijateljskoj retorici koju su EU i Rusija razmenjivali otkako je smenjeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju s Unijom, EU je ostala najveći trgovinski partner Rusije, a Rusija je treći trgovinski partner EU, najviše zahvaljujući izvozu sirovih materija, poput nafte i gasa.

Ekonomske sankcije ugrozile bi obe strane, ocenio je holandski ministar spoljnih poslova Frans Timermans.

"To bi bilo loše za obe strane, ali za Rusiju bi bilo gore nego za EU. Mi možemo da se okrenemo drugim tržištima ako budemo morali. (Rusija) bi imala problem da brzo nadje druge mušterije", rekao je Timermans.

Rusija već nekoliko dana gomila vojne snage na Krimu, autonomnoj oblasti u sastavu Ukrajine. Dve velike ukrajinske vojne baze su opkoljene, a hiljade elitnih ruskih vojnika resporedjeno je na Krimu. Postavljene su blokade na putevima i Krim je fizički odsečen od ostatka Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: