Tači neće tribunal za Kosovo

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je protiv osnivanja posebnog Tribunala za Kosovo koji bi istražio i osudio ratne zločine na teritoriji KiM.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

12:34

Default images

Tači je za agenciju "Kosovapres" rekao da Kosovo ima svoje pravne institucije i da zbog toga nema potrebe za posebnim tribunalom o kom se u poslednje vreme diskutuje.

S druge strane, strani faktor, kako piše "Koha ditore", želi osnivanje Tribunala van KiM i to do juna. Specijalna jedinica za istragu Klinta Vilijamsona tada završava rad i moći će da podiže optužnice.

"Kada dođe to vreme, nužno je da postoji jedan sud u kome će optužnica biti podignuta i opšti stav je bio da se to ne uradi u nekom lokalnom sudu nego da se osnuje poseban, to će biti Tribunal", rekao je za "Koha ditore" visoki međunarodni izvor.

Pored zahteva za osnivanje Tribunala, takođe je i zahtev da njegovo sedište bude van Kosova, navodi "Koha ditore".

Međunarodni diplomatski izvori tvrde da je insistiranje na tome da sedište bude van KiM motivisano verovanjem da bi se u slučaju pokretanja postupka svedoci plašili da svedoče na Kosovu, navodi "Koha ditore".

Tribunal bi se bavio slučajevima koje bi mogli proizaći iz istrage Specijalne jedinice - bilo o trgovini organima, ratnim zločinima ili organizovanom kriminalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: