Mediji: Plaćenici provociraju krizu

Ruski državni mediji i zvaničnici vladajuće partije Ujedinjena Rusija upozorili na opasnost od naoružanih pljačkaša u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.03.2014.

12:40

Default images

Kako navodi AFP, državni mediji, koje kontroliše Kremlj, pokrenuli su propagandnu operaciju sa ciljem diskreditovanja novih vlasti u Kijevu i izazivanja gneva zbog navodno nehumanog ponašanja prema delu ukrajinskog stanovništa koji govori ruski.

Podstičući sumnje u umešanost međunarodne zajednice u proteste u Kijevu, televizija "Rusija 24" prikazala je ispovest mladog Rusa koji tvrdi da su mu platili da bude snajperista opozicionih snaga.

"Tamo ima plaćenika... oni dolaze iz različitih zemalja -SAD i Nemačke, dolaze u identičnim vojnim uniformama", ispričao je taj Rus.

On je rekao da strahuje od odmazde zbog ovog svedočenja, tvrdeći da vođe protesta u Kijevu "jednostavno dovedu ljude u podrum i ubiju ih".

Mladi Rus, koji je predstavljen samo kao Vladislav, snimljen je dok su ga ispitivali istražitelji nakon privođenja u regionu Brijansk, na granici sa Ukrajinom.

"Rusija 24" je upozorila da "plaćenici sada odlaze na Krim". "Njihovi ciljevi su sada dovoljno jasni: da isprovociraju novi talas krize da bi mogli da pljačkaju", objavila je ta tv stanica.

Isti tv kanal je intervjuisao guvernera oblasti Belgorod, na granici sa Ukrajinom, Jevgenija Savčenka, koji je upozorio da su "grupe naoružanih ljudi" u pokretu i da su pokušale da blokiraju autoput koji vodi do Krima.

U međuvremenu, ruski poslanici ističu raspoloženje nacionalnog jedinstva povodom Ukrajine.

"Situacija u Ukrajini je ujedinila čitavo rusko građansko društvo", izjavio je poslanik stranke Ujedinjena Rusija Leonid Slutski, koji je predsednik odbora donjeg doma parlamenta za veze sa bivšim sovjetskim republikama.

"Svi nedvosmisleno podržavaju naš stav da treba da zaštitimo svoj narod Ukrajini i ne dozvolimo da ruski jezik i Rusi budu proterani iz Ukrajine", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija pozvala je Ruse da danas prošetaju centrom Moskve, nazvavši Ukrajince "bratskim" narodom kome su "potrebne naša zaštita i pomoć".

Ujedinjena Rusija je upozorila da etnički Rusi u Ukrajini trpe "progon i nasilje zato što govore ruski, prijatelji su Rusije i ne priznaju pristalice nacionaliste Bandere koje su zauzele vlast".

Stepan Bandera je bio kontroverzni gerilski lider ukrajinskih nacionalista za vreme i posle Drugog svetskog rata, čije su se snage borile i protiv nacista i protiv Sovjeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: