"Ruski voz u Ukrajiini se zahuktao"

Šef češke diplomatije ocenio da se voz ruske intervencije u Ukrajini već zahuktao, ali da NATO ne računa da bi zapadni saveznici vojno intervenisali.

Izvor: B92

Nedelja, 02.03.2014.

11:13

Default images

"To što se dešava (na Krimu) je već (ruska) vojna intervencija i nastojanje da se formira marionetska vlada u Ukrajini, odnosno na Krimu".

"Podsećam da je predsednik parlamenta Krima, koji je pozvao Rusiju da interveniše, bio nametnut pod pretnjom puškama. To su na žalost zbivanja kakva mi poznajemo iz naše prošlosti", kazao je Lubomir Zaoralek u jutarnjem intervjuu za češki radio.

Češki zvaničnici, predsednik Miloš Zeman, premijer Bohuslav Sobotka i šef diplomatije Zaoralek uporedili su sadašnju krizu na Krimu sa sovjetskom okupacijom Čehoslovačke 1968. godine, kada je Kremlj takođe odlučio da u "bratsku pomoć" pošalje tenkove i uguši demokratske i reformske trendove Praškog proleća.

Šef odbora za spoljnu politiku u Poslaničkom domu češkog parlamenta, bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg kazao je otvoreno da se Putin ponaša kao Hitler 1938. godine pred okupaciju Sudeta i parčanje Čehoslovačke, uz blagoslov velikih sila na osnovu Minhenskog sporazuma.

"Način na koji se sve dešava zaista me podseća na zahuktali voz čiji je smisao da Rusija okupira Krim. Situacija, međutim, nije u ovom trenutku takva da bi NATO razmatrao vojnu intervenciju. Trenutno se koriste sve moguće diplomatske metode", odbio je Zaoralek da bi NATO zbog Krima intervenisao vojno.

"Svestan sam da to zvuči mlako, pošto Rusija odbija te diplomatske metode. Ali, danas ne dolazi u obzir da reagujemo vojno", rekao je Zaoralek.

Češka, Poljska i Slovačka izdale su upozorenje svojim građanima da ne putuju u Ukrajinu, posebno na Krim i u istočne oblasti zemlje ako ne moraju, a češko Ministarstvo pozvalo je Čehe koji su u tim oblastima da se vrate u domovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: