"Obama prešao liniju, uvredio Ruse"

Barak Obama je uvredio ruski narod izjavom da će Rusija skupo platiti za svoju politiku, poručio je potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Jurij Vorobjov.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.03.2014.

16:28

Default images

Kako je rekao na vanrednoj sednici Saveta Federacije, Obama je na taj način "prešao crvenu liniju", prenosi Itar-tass.

Vorobjov smatra da je neophodno opozvati ruskog ambasadora iz SAD.

Predsednik Odbora Dume za ZND, evroazijske integracije i veze sa dijasporom, Leonid Slucki je rekao da se Rusija uvek protivila formiranju jednopolarnog svetskog poretka, ali da danas Zapad pokušava na sve način da odvoji Ukrajinu od Rusije.

Obama je sinoć rekao da je veoma zabrinut zbog izveštaja o kretanjima ruske vojske na teritoriji Ukrajine i upozorio zvaničnu Moskvu na posledice eventualnog kršenja suvereniteta Ukrajine.

On je rekao da će Rusija platiti cenu u slučaju bilo kakve vojne intervencije u Ukrajini.

"Veoma nas zabrinjavaju izveštaji o kretanjima vojske Ruske federacije na području Ukrajine", rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući, prenele su svetske agencije.

Predsednik SAD je priznao da Rusija ima interese i kulturološke i ekonomske veze sa Ukrajinom, i vojnu bazu na Krimu, ali je istakao: "Bilo kakvo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine bi bilo duboko destabilizujuće".

On je naglasio da bi takvi potezi zvanične Moskve predstavljali kršenje obaveze Rusije da poštuje granice Ukrajine i da bi izazvali osudu čitavog sveta.

"SAD će zajedno sa međunarodnom zajednicom osigurati da bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini ima posledice", istakao je Obama.

U Savetu Federacije u toku je sednica na kojoj se raspravlja o zahtevu Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu kako bi se stabilizovala situacija u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: